FNV HORECABOND
Wat eet Oranje in Portugal?
Wat eet Oranje in Portugal? Met die vraag opent Horeca Info nummer 4.
Om meteen een antwoord te geven: hagelslag en sambal. Op de omslag
staat Johan Klein Gebbink, de chef-kok van het Nederlands voetbalteam
dat volgende maand in Portugal Europees kampioen hoopt te worden. Hij
zorgt ervoor dat de spelers lekker en vooral veilig eten. En al heeft
hij geen kaas gegeten van voetbal, hij hoopt toch op winst voor het
Nederlandse elftal. Minder rooskleurig is de visie van voorzitter Ben
Francooy van de FNV Horecabond: het kabinet blijkt een onbetrouwbare
gesprekspartner.
Sprekend over loonmatiging in ruil voor goede afspraken over WAO, WW,
VUT en (pre)pensioen constateert Francooy: 'Inmiddels lapt het kabinet
afspraken aan zijn laars.'De voortslepende discussie maakt het
moeilijk om in collectieve arbeidsovereenkomsten duidelijke afspraken
te maken. En dat terwijl de FNV Horecabond recent CAO's heeft
afgesloten in contractcatering en verblijfsrecreatie. Door het
ontbreken van duidelijkheid in Den Haag, zijn dat CAO's met de nodige
losse eindjes.
De horeca besteedt nog steeds te weinig aandacht aan veiligheid, zo
blikt opnieuw uit onderzoek door de Arbeidsinspectie. Voor de
werkgevers geen reden om wakker te liggen maar Ben Francooy vindt dat
onbegrijpelijk. 'Wanneer de ondernemers hun verantwoordelijkheid niet
nemen, moet de overheid veel strenger optreden dan tot nu toe gedaan
wordt.'
Horeca Info besteedt verder aandacht aan de belangenbehartiging van de
FNV voor ouderen. In de serie Persoonlijk komt Teun Verheij aan het
woord. Deze hoogste baas van contractcateraar Albron geeft onder meer
zijn mening over de nieuwe CAO: in een tijd van krimp passend werk
vinden voor je medewerkers is erg moeilijk.
In de serie 'Op de werkvloer' tenslotte duikt algemeen bestuurder
Frans Wendelgelst in het nachtleven, onder meer als dj en
toilet'dame'in Bob's Party Palace in Uitgeest.
Horeca Info 2004 nummer 4 ligt zaterdag 15 mei op de deurmat bij leden
en abonnees.
14 mei 04 11:18