FNV HORECABOND

Wat eet Oranje in Portugal?

Wat eet Oranje in Portugal? Met die vraag opent Horeca Info nummer 4. Om meteen een antwoord te geven: hagelslag en sambal. Op de omslag staat Johan Klein Gebbink, de chef-kok van het Nederlands voetbalteam dat volgende maand in Portugal Europees kampioen hoopt te worden. Hij zorgt ervoor dat de spelers lekker en vooral veilig eten. En al heeft hij geen kaas gegeten van voetbal, hij hoopt toch op winst voor het Nederlandse elftal. Minder rooskleurig is de visie van voorzitter Ben Francooy van de FNV Horecabond: het kabinet blijkt een onbetrouwbare gesprekspartner.

Sprekend over loonmatiging in ruil voor goede afspraken over WAO, WW, VUT en (pre)pensioen constateert Francooy: 'Inmiddels lapt het kabinet afspraken aan zijn laars.'De voortslepende discussie maakt het moeilijk om in collectieve arbeidsovereenkomsten duidelijke afspraken te maken. En dat terwijl de FNV Horecabond recent CAO's heeft afgesloten in contractcatering en verblijfsrecreatie. Door het ontbreken van duidelijkheid in Den Haag, zijn dat CAO's met de nodige losse eindjes.
De horeca besteedt nog steeds te weinig aandacht aan veiligheid, zo blikt opnieuw uit onderzoek door de Arbeidsinspectie. Voor de werkgevers geen reden om wakker te liggen maar Ben Francooy vindt dat onbegrijpelijk. 'Wanneer de ondernemers hun verantwoordelijkheid niet nemen, moet de overheid veel strenger optreden dan tot nu toe gedaan wordt.'
Horeca Info besteedt verder aandacht aan de belangenbehartiging van de FNV voor ouderen. In de serie Persoonlijk komt Teun Verheij aan het woord. Deze hoogste baas van contractcateraar Albron geeft onder meer zijn mening over de nieuwe CAO: in een tijd van krimp passend werk vinden voor je medewerkers is erg moeilijk.
In de serie 'Op de werkvloer' tenslotte duikt algemeen bestuurder Frans Wendelgelst in het nachtleven, onder meer als dj en toilet'dame'in Bob's Party Palace in Uitgeest.

Horeca Info 2004 nummer 4 ligt zaterdag 15 mei op de deurmat bij leden en abonnees.

14 mei 04 11:18