Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

BSE-geval in Abbenbroek

14 mei 2004


14 mei 2004 - Bij een ruim 8 jarige koe op een bedrijf in Abbenbroek (gemeente Bernisse, Zuid-Holland) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het zesenzeventigste geval in Nederland sinds 1997 en het vijfde geval in 2004.
De koe, Sheila, geboren op 29 maart 1996, is op 5 mei aangeboden voor de slacht. Op 6 mei bleek de snelle BSE-test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Op 13 mei 2004 bleek ook dit tot een positief resultaat te leiden.
Sheila is geboren en getogen op het melkveebedrijf in Abbenbroek. Bij geen van de andere 65 runderen op het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld zijn verschijnselen van BSE aangetroffen. Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste levensmaanden. Alleen de risicodieren zijn geruimd. Dat zijn dieren die in dezelfde tijd als het besmette rund op hetzelfde bedrijf zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten en de nakomelingen jonger dan 2 jaar. Er zijn in totaal 30 risicodieren geruimd, waarvan 27 op het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld en 3 runderen elders.

14 mei 04 11:35