Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

14-05-2004
Voorjaarsnota

Edam-Volendam: Financiële vooruitzichten niet ongunstig. Burgemeester en wethouders van Edam-Volendam hebben de Voorjaarsnota 2004 aangeboden aan de raad voor behandeling in de raadsvergadering van 1 juli a.s.
De totstandkoming van deze nota heeft meer voeten in de aarde gehad dan het college in oktober kon voorzien toen de begroting 2004 is vastgesteld met een vrij te besteden overschot van 104.594,--. Voor de jaren 2005 tot en met 2007 werd toen voorlopig een negatief saldo voorzien.
Het college beloofde met ombuigingsvoorstellen te komen. Sinds oktober is de financiële situatie van de gemeente verslechterd. Dit wordt goeddeels veroorzaakt door verlagingen van de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Dit betekent een financiële tegenvaller voor de gemeente van ongeveer 330.000,-- per jaar. De gevolgen van verder aangekondigde kortingen op het gemeentefonds worden pas in juni bekend gemaakt en zijn in de Voorjaarsnota nog niet verwerkt.

De uitgangspunten van het college voor deze Voorjaarsnota zijn als volgt:

· een gezonde meerjarenbegroting;

· handhaving van de indexering van subsidies;
· handhaving van de voorzieningen;

· handhaving van investeringen in voorzieningen;
· belastingen en tarieven op het in de meerjarenbegroting afgesproken niveau (4%).

· alleen nieuw beleid waar dit noodzakelijk is. Voorts stelt het college voor een aantal begrote uitgaven aan te passen vanwege meerkosten tot een bedrag van een half miljoen euro aan extra uitgaven per jaar. Deze hogere uitgaven vloeien enerzijds voort uit inmiddels genomen raadsbesluiten (o.a. drugsbeleid), hogere uitgaven in het kader van de Wet Werk en Inkomen en anderzijds uit een aantal beleidsaanpassingen.

Een en ander maakt een forse bezuiniging van de gemeentelijke uitgaven noodzakelijk, te beginnen in 2004. De bezuinigingen voor de periode 2004-2007 zijn als volgt:
2004: 1.001.328,--
2005: 1.726.867,--
2006: 1.455.461,--
2007: 1.279.308,--
Deze bezuinigingen leiden tot een positief saldo voor 2004 en een klein negatief exploitatiesaldo in 2005 en 2006. Echter, wanneer rekening gehouden wordt met de opbrengst van een aantal inbreilocaties zal dat naar verwachting een positief begrotingssaldo opleveren, alsmede een positief saldo in 2007. Hierbij wordt uitgegaan van 4 % verhoging van de belastingen en tarieven in 2005 en 2006 zoals in de gemeenteraad ten aanzien van de meerjarenbegroting is afgesproken.

De bezuinigingen zijn - met uitzondering van de nazorg van de getroffenen van de Nieuwjaarsbrand - verdeeld over alle programmaonderdelen van de begroting. De beleidsonderdelen die qua omvang van uitgaven in de afgelopen jaren sterk zijn gegroeid, hebben iets van hun groei moeten inleveren, waarbij het college zich realiseert dat dit een aantal pijnlijke aanpassingen tot gevolg heeft.

Op basis van de aanzetten die in de Voorjaarsnota worden gegeven én met het oog op de groei van het aantal woningen en inwoners zijn de financiële vooruitzichten gezond te noemen.