Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 mei 2004


Vragen van de leden Fierens en Tjon-a-Ten (beiden PvdA) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking


over Mozambique


1. Heeft u kennis genomen van het artikel over de bevindingen van de VVD naar aanleiding van de factfinding reis van de commissie buitenland naar Mozambique in de Telegraaf van dinsdag jl.? Wat is uw reactie op de strekking van dit artikel?


2. Kan inzicht gegeven worden in de gevallen die bekend zijn van staatscorruptie en de omvang van deze en de zogenaamde kleine corruptie? En hoe verhoudt de omvang ervan zich met die in andere landen, inclusief Nederland?


3. Hoeveel heeft Nederland de afgelopen 5 jaar bijgedragen in projecten en programma s voor goed bestuur in Mozambique en welke prioriteiten zijn daarbij gesteld? Kunnen deze bijdragen gespecificeerd worden naar steun voor de bestrijding van de groeiende corruptie via:


- de opbouw van het justitieapparaat;


- de wetgeving;


- het beheer van de openbare financiën;


- het opzetten van een Rekenkamer; en


- anderszins?


4. Bent u bereid met uw beleidsvoornemens t.a.v. Mozambique in het kader van Goed bestuur aan te sluiten bij de zich wijzigende prioriteitenstelling van de Mozambiquaanse regering die gericht is op de opbouw van een goed justitie- en financiënapparaat?


5. Is er een samenhang aan te geven, en zo ja welke, tussen enerzijds de grootscheepse


privatiseringsoperaties, die o.a. op advies van de Wereldbank hebben plaatsgevonden, en de


snelle overschakeling (binnen 10 jaar) naar een vrije markteconomie, en anderzijds de groei van corruptie?


6. Indien er sprake is van zo n samenhang, is daarmee in onze OS-relatie dan rekening gehouden wat betreft de noodzaak van een juridisch vangnet? Zo ja, hoe?


7. Kan de Kamer via een brief of nota nader geïnformeerd worden over de inzet van Nederlandse OS-gelden in de verschillende o.s. landen voor de ontwikkeling van goed bestuur en dan in het bijzonder voor de concrete steun aan de opbouw van een justitieel en financieel apparaat voor de bestrijding van corruptie?


8. Hoe verhoudt het doel, om de omvang van de wereldwijde budgetsteun aan Mozambique binnen 5 jaar terug te brengen van 50% tot 40% van de eigen begroting, zich tot de omvang van de begrotingssteun aan andere door Nederland ondersteunde ontwikkelingslanden?


Deze vragen zijn aanvullend op de vragen van het lid Szaó (VVD), van 12 mei jl.