Dienstenbond CNV

Tussenstand na drie overlegronden CAO Supermarkten 14-05-2004

Na twee maanden is dan eindelijk op 13 mei jongstleden opnieuw overleg gevoerd over een nieuwe CAO voor de supermarktwerknemers. Ook nu zijn wij nog geen stap verder gekomen. De werkgevers hebben hun standpunt van de vorige twee gesprekken herhaald, zij wensen de huidige CAO ongewijzigd voort te zetten.

De werkgevers hadden na het tweede gesprek aangekondigd dat ook zij met voorstellen zouden komen, dat zouden dan
verslechteringsvoorstellen zijn als reactie op de voorstellen van de bonden.

Toch zijn de werkgevers niet met deze voorstellen gekomen, maar hebben zij herhaald dat hun bod om de CAO ongewijzigd te verlengen de voorkeur heeft. Zij weten namelijk ook dat er een heel moeilijke situatie zal ontstaan. Werkgevers en bonden staan dan recht tegenover elkaar, waarbij er automatisch een conflictsituatie zal ontstaan.

Hoe nu verder?
Op dit moment is er veel aan de hand in de winkels. Een conflict lost dat zeker niet op. De werkgevers willen geen veranderingen, maar willen wel werk maken van een goede naleving van de huidige CAO. Vakorganisaties willen dat ook, los van enkele echte verbeteringen, maar dat is nu niet bespreekbaar.

CNV Dienstenbond hecht zeer aan het overleg, daar valt meer eer mee te behalen dan de weg van het conflict te zoeken. Er is op dit moment heel veel aan de hand in de branche. De huidige CAO-afspraken worden op grote schaal overtreden. Hierover krijgen wij erg veel klachten. De prijzenoorlog is voor de consument erg aardig, maar inmiddels is duidelijk dat de werknemers de echte rekening gepresenteerd krijgen. Tijdelijke contracten worden niet verlengd, werkroosters worden niet gerespecteerd, ADV wordt zonder overleg afgeboekt, enz., enz. De eerste grote reorganisaties zijn inmiddels aangekondigd, bij onder andere Laurus. Maar ook in heel veel andere winkels wordt het aantal werknemers steeds kleiner.

Kortom, de nood is hoog om nu eerst werk te maken om bestaande afspraken beter na te komen, in plaats van langdurig met elkaar in conflict te geraken. Om die reden is nu afgesproken dat wij eerst werk gaan maken van de naleving van de huidige CAO-afspraken. U heeft namelijk naast plichten, ook rechten!!!

Op 11 juni aanstaande wordt het overleg vervolgd. In de tussentijd wordt aan beide zijden intensief nagedacht welke onderwerpen hoog op de agenda moeten staan en hoe wij als CAO-partijen gaan zorgen dat deze onderwerpen ook daadwerkelijk worden nageleefd in elk bedrijf en in elke winkel. Wij hebben het dan onder andere over: veiligheid, zeggenschap bij roosterwijzigingen, zeggenschap bij opname ADV en vakantieverlof, opleidingsmogelijkheden.

Na 11 juni aanstaande hoort u weer meer van ons. Heeft u vragen of opmerkingen, neemt u dan contact op met bestuurder, Richard Leloux. Telefoon (023)5670615 of email r.leloux@cnvdibo.nl