Gemeente Haarlem


14 mei 2004
sector Stadsbeheer

126/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Resultaten Milieuestafette

Integrale controles een succes in gemeente Haarlem

Ook dit jaar heeft weer de Milieuestafette in de provincie Noord-Holland plaats gevonden, te weten op 12 en 13 mei. Doel van de estafette was om gedurende 24 uur publiekelijk actief te controleren op de naleving van milieuwetgeving. Ook de gemeente Haarlem heeft op deze dagen deelgenomen aan de estafette. Hierbij is door de gemeente voor een multidisciplinair aanpak gekozen. Uit de resultaten blijkt dat deze aanpak succesvol is geweest.

Om de effectiviteit en efficiëntie van de handhavingscontroles te vergroten, heeft de gemeente dit jaar tijdens de estafette van een aantal projecten multidiciplinaire controles gemaakt. Dit betekende dat ook andere aspecten dan milieuwetgeving gecontroleerd zijn. Bij de controles waren de sector Stedelijke Ontwikkeling, de Milieupolitie, de brandweer, het hoogheemraadschap, het bureau Milieuzaken politiedistrict Haarlem en de afdeling Milieu van de gemeente Haarlem betrokken.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de handhavingestafette succesvol is verlopen. Er zijn in totaal 65 bedrijven en locaties bezocht en gecontroleerd. In 28 gevallen bleek er sprake te zijn van één of meer overtredingen. Op drie locaties vindt er nog nader onderzoek plaats. In twee situaties was de ernst van de overtreding(en) dermate ernstig dat er direct proces verbaal is opgemaakt.

Alle betrokken diensten zijn van mening dat de gekozen aanpak en de intensivering van de samenwerking, de kwaliteit van de handhaving ten goede komt. De specialismen binnen de diverse afdelingen vullen elkaar goed aan. De ondernemers worden door de integrale aanpak door de gemeente tijdens één controlebezoek gecontroleerd op meerdere Wet- en regelgeving. Wethouder Grondel (Milieu): "Het grote voordeel van integrale controles is, dat het ook voor een ondernemer meteen duidelijk waar hij of zij aan toe is. Mocht er bijvoorbeeld sprake zijn van een mogelijke tegenstrijdigheid in de diverse regelgeving, dan kunnen hier direct duidelijke afspraken over gemaakt worden. Handhavingscontroles zijn noodzakelijk om Haarlem veilig en leefbaar te houden. Duidelijkheid in regelgeving is daarbij van belang."

De gekozen opzet krijgt zeker een vervolg. Maar omdat niet alle onderwerpen zich lenen voor de gekozen multidisciplinaire aanpak, blijven specialistische controles en dieptecontroles noodzakelijk.

Op de volgende pagina zijn de voorlopige resultaten van de projecten van de Haarlemse Milieuestafette 2004 kort uiteengezet.

Gebiedsgerichte aanpak
Bij dit project zijn diverse locaties in de Generaal Cronjéstraat en de Waarderpolder gecontroleerd op de Wet op de ruimtelijke ordening, het Bouwbesluit, de Haarlemse bouwverordeningen en de Wet milieubeheer. In totaal zijn er 34 locaties bezocht. Bij veertien bedrijven zijn overtredingen geconstateerd. In geen van gevallen waren de overtredingen van dien aard dat strafrechtelijke handhaving noodzakelijk was.

Horecaproject
Tijdens dit project zijn zestien horecabedrijven in Haarlem in de avonduren gecontroleerd op een aantal aspecten van de brandveiligheid, milieuregelgeving en de drank- en horecawetgeving. Bij tien locaties was er sprake van een lichte overtreding die direct door de ondernemer kon worden verholpen. In twee situaties is direct proces verbaal aangezegd, omdat de nooduitgang geblokkeerd bleek. Overigens is tegen deze bedrijven om soortgelijke overtredingen ook tijdens de kerstperiode 2003 handhavend opgetreden. De resultaten van het horecaproject onderstrepen het feit dat het noodzakelijk blijft om horecabedrijven geregeld buiten de normale kantoortijden te controleren.

Gevelreiniging
De milieupolitie van de gemeente Haarlem heeft gezamenlijk met de specialisten van de afdeling Milieu controles op het gebied van gevelreiniging uitgevoerd. Binnenkort neemt de milieupolitie deze controletaak op zich. Kennisoverdracht was dan ook één van de doelen van het project. Zowel op de 12e als op de 13e mei zijn de gezamenlijk controles uitgevoerd. Het aantal locaties waar men met gevelreiniging activiteiten bezig was, bleek beperkt. Men heeft uiteindelijk vier locaties gecontroleerd, waar geen overtredingen geconstateerd zijn.

Bouwstoffenbesluit
In dit kader zijn in totaal binnen de gemeente Haarlem vier locaties bezocht en gecontroleerd. Hierbij is met name gecontroleerd of de toepassing van grond en andere bouwstoffen conform het Bouwstoffenbesluit gebeurd. Op drie locaties zal nadere onderzoek op de administratieve gegevens van de toegepaste bouwstoffen plaatsvinden.

Milieuconvenant
Conform het recentelijk afgesloten milieuconvenant tussen de gemeente Haarlem, het Openbaar Ministerie en de politie Kennemerland zijn vijf gezamenlijk hercontroles uitgevoerd door Bureau Milieuzaken politiedistrict Haarlem en de afdeling Milieu. In twee gevallen bleek dat nog niet alle overtredingen verholpen waren. In deze gevallen zullen verdere stappen in het bestuursrechtelijke handhavingtraject genomen worden. Er heeft geen strafrechtelijke handhaving plaatsgevonden.

Afvalwaterlozing
Gezamenlijk met de het hoogheemraadschap heeft de afdeling Milieu op diverse locatie bij bedrijven afvalwatermonsters genomen. Op de locaties zelf zijn tijdens de controle geen onregelmatigheden aangetroffen. De resultaten van de analyses van de genomen afvalwatermonsters zijn nog niet bekend.


Julia de Jong, communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl

---- --