Vlaamse overheid

Op initiatief van Vlaams minister Marino KEULEN heeft de Vlaamse regering een extra subsidie goedgekeurd voor de sociale huisvestingsmaatschappijen die door de dalende huurinkomsten onder financiële druk komen te staan.

De huurprijzen en bijgevolg ook de huurinkomsten van de sociale huisvestingsmaatschappijen zijn immers rechtstreeks gekoppeld aan de inkomenssituatie van de gezinnen en personen die zij huisvesten. De algemene trend waarbij het gemiddelde inkomen van de sociale huurder daalt, heeft dan ook zijn gevolgen voor de financiële situatie van de sociale huisvestingsmaatschappijen.

In 2003 kwam de Vlaamse regering voor het eerst aan deze problematiek tegemoet door een extra subsidie van 11 miljoen euro. Dit bedrag is ook in 2004 voorzien.

Vandaag is de eerste schijf van 6,15 miljoen euro verdeeld onder de 29 sociale huisvestingsmaatschappijen die gemiddeld de minst kapitaalkrachtige huurders hebben. De verdeling gebeurt in functie van het aantal woningen van de maatschappijen, waarbij de maatschappijen met meer dan 1000 sociale woningen een bonus van 10% per woning krijgen, en in functie van het gemiddelde inkomen van de huurders, in de zin van hoe lager het gemiddelde inkomen, hoe hoger de subsidie per woning.

Met deze tegemoetkoming wil minister Keulen de druk van de ketel halen en vermijden dat de sociale huisvestings- maatschappijen hun financiële achteruitgang vertalen in een stijging van de huurprijzen.

persinfo : Sofie Bockaert, woordvoerster van minister Keulen - tel. 02 553 28 43
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---