Socialistische Partij

SP-senator wil naar Guantanamo

14-05-2004 * SP-senator Tiny Kox wil naar het omstreden Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay. Hij is daarvoor uitgenodigd als lid van de parlementaire assemblee van de NAVO, maar inmiddels zou de Amerikaanse regering geen parlementariërs meer toelaten. Kox wil echter dat gemaakte afspraken nagekomen worden en vraagt om een uitspraak van de NAVO-assemblee.

Tiny Kox De SP-senator krijgt de indruk dat er 'gezocht' wordt naar argumenten om onder de afspraak uit te komen. De aanvankelijke afspraak om naar Guantanamo te gaan op 28 januari werd op het laatste moment afgezegd wegens slecht weer en het niet beschikbaar zijn van een militair vliegtuig. Daarna volgde het bericht dat het Amerikaanse leger instemde met de missie, maar dat er een nieuwe datum gevonden moest worden. Enige tijd later verbood secretaris-generaal Lunn van de NAVO-assemblee zijn secretariaat echter om nog langer mee te helpen aan de voorbereiding, omdat het teveel tijd en geld zou kosten. Weer later zei de voorzitter van de verdedigings- en veiligheidscommissie van de assemblee dat de Amerikaanse regering alleen nog maar ambassadeurs en politefunctionarissen in het kamp wilde toelaten. Kox wil dat de opgeworpen blokkades snel van tafel gaan en de gemaakte afspraak gewoon wordt uitgevoerd. Hij weet zich daarbij gesteund door de voorzitter van de Nederlandse delegatie, CDA-senator Jos van Gennip.

Volgens Kox is de noodzaak van een bezoek groter dan ooit, gezien er wellicht verbanden zijn tussen de omstreden 'behandelmethode' in Guantanamo en de schokkende uitwassen in de gevangenissen in Irak. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch hebben bij herhaling hun grote zorgen over het kamp in Guantanamo uitgesproken. Ook minister Bot heeft de gang van zaken in Guantanamo op verzoek van de Raad van Europa en het Nederlandse parlement bij zijn Amerikaanse collega Powell aan de orde gesteld, echter zonder zichtbaar resultaat.

De parlementaire assemblee van de NAVO bestaat uit parlementariërs uit alle NAVO-lidtstaten. De eerstkomende vergadering is van 28 mei tot 1 juni in de Slowaakse hoofdstad Bratislava.