Politie Friesland

Politieberichten van 14/5 (07.00 t/m 13.00 uur)

Fryslân 14-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Leeuwarden: diefstal twee motorfietsen

In de nacht van woensdag op donderdag zijn vanaf de Osingastate twee motorfietsen gestolen. Ze stonden afgesloten met remschijf- en stuurslot op her erf van de aangever, een 31-jarige man. Het betreft een rode Suzuki GSX600F met paarse velgen, kenteken MS-83-NG en een Suzuki GSX R750 met lichte schade aan de rechterzijde van de tank en uitlaat, kenteken MH-05-YL. Door de politie is een buurtonderzoek ingesteld, dat niets heeft opgeleverd. Aangezien niemand iets gehoord heeft, is er waarschijnlijk gebruik gemaakt van een busje of aanhangwagen.

Drachten: tweede jiskefet-actie Drachten
Donderdag is voor de tweede maal deze week een controle op gevaarlijke stoffen in afvalcontainers van bedrijven uitgevoerd. Van 12 Drachtster bedrijven werden de containers onderzocht. In de helft van de gevallen was alles in orde. Drie bedrijven kregen een waarschuwing in verband met licht verontreiniging. Tegen de overige drie werd proces-verbaal opgemaakt. Bij een schoonmaakbedrijf werden 10 spuitbussen met restanten, een jerrycan met een restant siliconenhoudend
reinigingsmiddel en acrylaatkit aangetroffen. Bij een autobedrijf zat koelvloeistof, smeervet, tectyl en Tl-buizen in de container. Bij een ander autobedrijf werd onder andere siliconenkit, olie en accuzuur/zwavelzuur aangetroffen.

Harlingen: inbraak horecabedrijf
Vrijdag tussen 05.00 en 08.00 uur is ingebroken in een horecabedrijf aan de Noorderhaven. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. Binnen werden de gokkasten opengebroken en leeggehaald. Namen het bedrijf deed een 62-jarige man uit Sumar aangifte.

Oosterwolde: inbraak sportcomplex
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in twee bergingen van een sportcomplex aan het Jardingapad. In beide gevallen werd het slot kapot gemaakt. Er werden twee bijlen en een gereedschapskist gestolen. Een gedeelte van het gereedschap werd op het terras van de kantine teruggevonden. Ook is getracht twee ramen van de kantine open te breken. Dit is niet gelukt. Een 42-jarige man uit Oosterwolde deed aangifte.

Leeuwarden: illegaal bordeel ontmanteld
Op donderdag 13 mei heeft het prostitutieteam van de politie Fryslân in meerdere seksinrichtingen in Leeuwarden controles uitgevoerd. In één geval was het niet in orde. Een massagesalon in de Vuurdoornstraat was niet in het bezit van een vergunning terwijl werd vastgesteld dat de salon een seksinrichting betrof. De salon was in overtreding volgens de Algemene Plaatselijke Verordening. Er werden twee vrouwen aangetroffen, een Nederlandse en één met de Bulgaarse nationaliteit, die beiden in de salon werkzaam waren. De Bulgaarse vrouw werd in verband met haar illegale verblijf aangehouden en zal het land worden uitgezet.

Er wordt door het prostitutieteam van de politie Fryslân een rapportage opgemaakt ten behoeve van de gemeente Leeuwarden. De gemeente zal stappen ondernemen tegen het illegale bedrijf.

Grou: aanhouding verdachte in verband met illegale wapens De politie geeft donderdagochtend in een schuur aan een woning in Grou een grote hoeveelheid illegale wapens in beslag genomen. In totaal werden 146 wapens aangetroffen en 277 stuks munitie. De politie heeft s middags de 30-jarige eigenaar aangehouden. De man is vrijdagmiddag, na verhoor, vrijgelaten. Er werden vijf scherpschietende vuurwapens aangetroffen, drie vuistvuurwapens en twee geweren. Verder werden aangetroffen: messen, bijlen, zwaarden, gaspistolen, wapenstokken, werpsterren en luchtdrukwapens. De man verklaarde dat hij de wapens als hobby had. Deze hobby had de man al jaren. Hij handelde niet in wapens. De wapens zullen worden vernietigd door de divisie Logistiek van het Korps Landelijke Politiediensten.

Appelscha: waarschuwing voor oplichters
Woensdag heeft een waarschijnlijk Belgische man geprobeerd een horeca-exploitant uit Appelscha op te lichten. De man, hij gaf zich uit voor een chef-kok uit Mechelen, meldde zich bij een horecabedrijf en maakte een afspraak voor een groot diner. Volgens opgave zou dat 2250,- kosten. Hij zou vooruit betalen per bank. De volgende dag werd de horeca-exploitant gebeld door een man die zich uitgaf als bankmedewerker. De bankman deelde mee dat er 2700,- op de rekening was gestort. De restaurateur vond de gang van zaken toch wel heel opmerkelijk en vertrouwde het niet. Terecht zo bleek even later. De chef-kok uit Mechelen verscheen korte tijd na het telefoontje. Hij was overvallen, zo vertelde hij en hij had geen rooie cent meer. Of het verschil tussen de 2250 en de 2700 euro verrekend kon worden. Dan was hij weer gered. De restaurateur trapte er niet in, waarop de zwaarlijvige Belgische meneer snel vertrok met zijn grijze stationcar.

Het is niet uitgesloten dat deze man het vaker probeert of heeft geprobeerd.