Nieuw-Vlaamse Alliantie


CBGS beledigt thuisblijvende ouders en onthaalouders (14/05/04)

Lieve Redant was 6 jaar onthaalmoeder en speelde een voortrekkersrol in de strijd voor een volwaardig statuut voor de onthaalouders. Maar ze is ook moeder van drie jonge kinderen en staat dus met beide voeten in de realiteit van het opvoeden. Zowel als thuisblijvende ouder als vanuit de ervaring als onthaalouder is Redant samen met de N-VA verontwaardigd over de studie van CBGS (Centrum voor Bevolkins- en Gezinsstudie) die pleit voor een revolutie in de kinderopvang nl. iedere baby naar de crèche en dit gratis voor volwaardig dagonderwijs.

Vooralsnog is de studie niet volledig beschikbaar maar men beweert alvast dat onthaalmoeders niet rendabel zijn en beter zouden verdwijnen vermits ze onvoldoende geschoold zouden zijn . Moeders die thuisblijven voor de opvoeding van hun kinderen vindt men een dure oplossing voor de overheid. Een kind thuis zou de samenleving (via een ingewikkelde rekensom) zon 270 euro per dag kosten. Dat is zon drie keer meer dan een kind dat naar een kinderdagverblijf gaat, becijferde de auteur Walter Van Dongen.

Alsof opvoeding enkel met centen te maken heeft. En alsof kinderen een financiële belegging zouden zijn. De kern van opvoeden is nu toch net dat het zich niet laat vangen in bedragen en wetmatigheden. Hoe bereken je aandacht, liefde, geborgenheid, hechting, inlevingsvermogen, huiselijkheid..?

De stellingen van de onderzoekers zijn niet alleen beledigend voor onthaalouders, maar ook voor alle Vlaamse ouders die thuis hun kind opvoeden. Volgens de studie zouden deze kinderen allerlei zaken missen zoals een grote tuin, leeftijdsgenootjes en een zaal vol speeltuigen. Hun mamas zouden onvoldoende tijd hebben voor het leer- en opvoedproces want ze zijn met hun huishouden bezig.

Al te vaak wordt er in de discussie arbeid en gezin in zwart-wit termen gedacht, goed en slecht. Redant heeft zelf buitenshuis gewerkt en haar kinderen gingen aanvankelijk naar de onthaalmoeder, daarna werd ze zelf onthaalmoeder gedurende zes jaar. Vandaag is ze fulltime moeder.
Echter, in al deze fases had ze gelukkige kinderen, met leeftijdgenootjes, met speelgoed, met voldoende aandacht van begeleiders de kinderen werden steeds gestimuleerd om zaken te ontdekken, te leren, te bekijken enz. Zij of haar kinderen hebben de maatschappij niets gekost maar opgebracht nl. als opvoeder van haar kroost, als organisator van het huishoudelijk werk in de meest ruime zin en als vrijwilliger in tal van verengingen.

Van Dongen gooit de inzet van zovele ouders en onthaalouders op een hoopje met als label onproductief en ongeschoold. Hij ziet het algemeen baby- en peuteronderwijs ook als een belangrijke troef in de strijd voor gelijke onderwijskansen. Dergelijke stelling doet toch menig ouder hoofdschudden, maar weten dat het een studie is betaald met overheidsgeld vraagt om meer dan hoofdschudden. Daarom roept Redant alle deskundigen op het terrein op tot een sterke tegenreactie tegen de aanbevelingen van het CBGS.

Vandaag heeft in Antwerpen alvast een debat plaats georganiseerd door het pluralistisch platform jeugdzorg met als onderwerp kinderopvang. Één van de sprekers is Dhr. Walter Van Dongen . De N-VA werd niet uitgenodigd op het debat maar heeft als partij wel een duidelijke visie over opvoeden en kinderopvang ( www.n-va.be/gezin) met een volledig gezinsplan met als basis, vrije keuze voor opvang buitenshuis of door eigen ouders. Want beiden worden in de N-VA-voorstellen financieel ondersteund. De N-VA gaat uit van een positieve benadering van kinderopvang met respect voor de diversiteit van het opvanglandschap en met aandacht voor het welzijn van het kind. Misschien eens een idee voor het CBGS.

Auteur:
Lieve Redant, N-VA-kandidaat Antwerpen
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be