Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 14-5-2004

Staatssecretaris Ross schrikt van uitkomst TNO-rapport overgewicht

Staatssecretaris Ross wil bij de voorlichting over overgewicht meer nadruk leggen op de energiebalans. Dat wil zeggen dat mensen de calorieën die ze binnenkrijgen in balans brengen met het verbruik van calorieën door beweging. 'Regelmatig bewegen weegt vaak niet op tegen veel en vet eten. Daardoor worden veel mensen toch dikker ondanks dat ze bewegen. Dat is geen goede zaak', aldus de staatssecretaris van VWS.

Uit het TNO-onderzoek, gefinancierd door VWS, blijkt dat de helft van de 6000 deelnemers (Nederlanders boven de 23) de afgelopen vijf jaar in gewicht is toegenomen. Tweederde ervan -dus 2000 mensen - heeft nu al te kampen met overgewicht. Deze uitkomst noemt Ross een tegenvaller. 'Ik weet natuurlijk al dat overgewicht steeds meer voorkomt, maar elke keer schrik ik weer van de mate waarin dat gebeurt.' Ross vindt het verder opvallend, maar zeker ook hoopgevend dat 2 op de 3 mensen meer wil gaan bewegen.

De uitkomsten van het TNO-onderzoek bevestigen Ross in haar al eerder ingezette beleid. 'Overgewicht is 1 van de 3 speerpunten uit de kabinetsnota 'Langer gezond leven'. In die nota gaan we uit van de energiebalans. We willen realiseren dat mensen enerzijds meer energie verbruiken door meer te bewegen, maar tegelijkertijd op hun voeding letten. Uit het rapport van de gezondheidsraad uit 2002 bleek dat mensen minstens een uur per dag matig intensief zouden moeten bewegen om gewicht te verliezen. Hoe lastig het is om je energiebalans te handhaven blijkt wel uit het voorbeeld dat voor een kroket je wel 37 minuten fietsen, 22 minuten wandelen of 13 minuten moet zwemmen.'

Er zijn al verschillende initiatieven op het gebied van energiebalans.

Om mensen aan het bewegen te krijgen loopt al enige tijd de door VWS gefinancierde Flash-campagne. Deze campagne flash (www.flash123.nl) laat onder andere zien welke vormen van beweging makkelijk in het dagpatroon zijn in te passen. Fietsen, Lopen, Actiemomenten, Sporten en allerlei klussen in het huishouden zijn goede manieren om te bewegen. De komende periode richt de campagne zich op VMBO'ers (14% van de kinderen heeft overgewicht) en in het najaar ook op werknemers. In opdracht van VWS financiert ZonMw de campagne, 'Maak je niet dik!'. Tijdens deze campagne, die afgelopen maandag is gestart, werken het Voedingscentrum en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen samen. In het najaar wordt specifiek aandacht besteed aan de dagelijkse energiebehoefte.