Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Samenwerkingsverband zet schouders onder bedrijventerrein Majoppeveld

Gemeente Roosendaal, BVR Projectontwikkeling en de NV Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij gaan samenwerken in de herstructurering van het bedrijventerrein Majoppeveld in Roosendaal. Hiertoe ondertekenen wethouder Pelle, Vromans, directeur BVR en Jorritsma, directeur BOM, onder toeziend oog van Onno Hoes, gedeputeerde Economische Zaken vandaag 14 mei een samenwerkingsovereenkomst. Deze behelst het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, het ontwikkelen van herstructureringsplannen en oplevering van die plannen uiterlijk januari 2005. Majoppeveld geldt provinciaal en landelijk als proefproject. Dit is vooral interessant omdat uit een tussenrapportage blijkt dat de herstructurering van Brabantse industrieterreinen nog niet optimaal verloopt.


De publiek-private samenwerking is een belangrijke impuls voor de daadwerkelijke herstructurering van Majoppeveld. Verouderde bedrijventerrein zoals Majoppeveld resulteren in leegstand, waardoor het imago van het terrein achteruitgaat en bedrijven wegtrekken. Dat heeft weer zijn effect op de lokale economie en de werkloosheid. Een beter gebruik van de beschikbare ruimte op een bestaand terrein zoals Majoppeveld biedt oplossingen voor ruimteproblemen, behoud van toekomstige uitbreidingsmogelijkheden en voorkomt kostbare verhuizingen.

Provinciaal proefproject
De provincie Noord-Brabant is sinds medio 2002 betrokken bij Majoppeveld. Zij speelt een belangrijke rol waar het kennisoverdracht betreft en het verstrekken van subsidies. De BOM bouwt namens de Provincie expertise op van het herstructureringsproces en is thans betrokken bij zeven proefprojecten, waaronder de Schotsbossenstraat e.o. op Majoppeveld. Naast provinciaal proefproject, heeft ook EZ Majoppeveld toegevoegd aan het beperkt aantal herstructureringsprojecten dat het ministerie faciliteert.

Wet Voorkeursrecht Gemeente
Voor het plangebied Schotsbossenstraat e.o. is de wet voorkeursrecht gemeente aangewend. In Brabant is dat waar het industriële panden betreft nog uitzonderlijk. De gemeente Roosendaal stimuleert zorgvuldig ruimtegebruik door samenwerking met ondernemers, overleg met het lokale (georganiseerde) bedrijfsleven, kennisoverdracht en verlenen van bijstand. Zij bepaalt, onder andere via het bestemmingsplan, welk type bedrijf zich waar kan vestigen. Voor de realisatie van de nieuwe plannen rond Schotsbossenstraat e.o., moeten delen van het plangebied een andere bestemming krijgen.

Klankbordgroep
Eén van de uitgangspunten van het 'nieuwe' bedrijventerrein is het slim omgaan met de beschikbare ruimte, zodanig dat meer ondernemers per m² kunnen worden gehuisvest. De ondernemers, vertegenwoordigd in een klankbordgroep, ondersteunen het initiatief en hebben een belangrijke bijdrage in het meedenken over het vormgeven en ontwikkelen van het bedrijventerrein.