Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 14 mei 2004

* ACTIE PREVENTIEF FOUILLEREN IN BLOEMHOF EN TARWEWIJK

ROTTERDAM - Politiepersoneel van de districten Feijenoord-Ridderster en Zuid hield donderdag van twee uur 's middags tot elf uur 's avonds een actie preventief fouilleren in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden Bloemhof-Noord en Tarwewijk. Op straat werden 263 personen en in één horecagelegenheid 14 personen gefouilleerd. Tevens werden 88 auto's gecontroleerd.
Op grond van de Wet Wapens en Munitie werd één persoon aangehouden, die in het bezit was van een wapenstok. Van drie aangetroffen messen werd door de bezitters afstand gedaan. Vier andere personen werden aangehouden onder meer op grond van de Opiumwet, het rijden onder invloed en heling. Kleine hoeveelheden heroïne en cocaïne werden in beslag genomen.


* HORECACONTROLE IN SCHEEPVAARTKWARTIER
ROTTERDAM - Door personeel van het Wijkteam Scheepvaartkwartier van het district Rotterdam-Centrum werd donderdagmiddag en -avond, in samenwerking met collega's van de Bijzondere Wetten, Vreemdelingendienst, Eneco, Brandweer, Keuringsdienst van Waren en Douane, een integrale horcacontrole-actie in het Scheepvaartkwartier gehouden. Daarbij werden twintig horecagelegenheden gecontroleerd op naleving van de voorschriften. Bij drie zaken werd, omdat de eigenaar niet aanwezig was, de deur door de politiemensen gesloten totdat deze aanwezig was. Tevens werden bij diverse horecagelegenheden waarschuwingen uitgereikt voor het niet aanwezig hebben van een raamkaart. Tevens werd een kansspelautomaat uitgeschakeld omdat daar geen vergunning voor was.
Door de Keuringsdienst van Waren werden twintig schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld met betrekking tot het niet aanwezig zijn van leidinggevenden, het ontbreken van leeftijdsaanduidingen en van vergunningen voor de Tabakswet en Drank- en Horecawet. Bij één zaak constateerde personeel van Eneco een verbroken elektriciteitszegel. Hiervoor werd een boete van 900 euro opgelegd.
Douanepersoneel zal diverse na-onderzoeken instellen met betrekking tot accijnzen, terwijl de brandweer kleine gebreken constateerde bij een aantal zaken met betrekking tot de brandveiligheid.


* DRIE GEWONDEN NA STEEKVLAM UIT LEKKENDE GASFLES

ROTTERDAM - Donderdagmiddag kort voor twee uur liepen bij een bedrijf aan de Colosseumweg drie mannen tweedegraads brandwonden aan gezicht en handen op, toen een lekkende gasfles explodeerde, waarbij een steekvlam ontstond. De drie mannen (20, 25 en 43 jaar en afkomstig uit Rotterdam, Sint Philipsland en Barendrecht) waren bezig om gasflessen uit de laadruimte van hun vrachtwagen te halen en deze in stellingen bij het bedrijf te plaatsen. Door nog onbekende oorzaak explodeerde een gasfles. De 20-jarige Rotterdammer en de 43-jarige Barendrechter werden naar het Brandwondencentrum van het Zuiderziekenhuis vervoerd, terwijl de 25-jarige man uit Sint Philipsland naar het Ikaziaziekenhuis werd gebracht.
De ter plaatse gekomen brandweer had de zaak snel onder controle. Door de Arbeidsinspectie wordt een onderzoek ingesteld.


* MAN DREIGT ZICHZELF EN DRIEJARIG ZOONTJE MET HANDGRANAAT OP TE

BLAZEN
ROTTERDAM - Donderdagmorgen even voor twaalf uur alarmeerde een 27-jarige Rotterdamse vrouw dat haar 30-jarige echtgenoot hun driejarig zoontje uit de creche had opgehaald en daarbij had gemeld dat hij zichzelf en het kind met een handgranaat zou gaan opblazen. De vrouw en de man hadden sinds enkele weken relatieproblemen.
Politiemensen van het district Feijenoord-Ridderster stelden vervolgens een onderzoek in bij een woning in de Persoonsstraat, waar de 30-jarige Rotterdammer met zijn zoontje verbleef. Na enige tijd kwam een 24-jarige broer van de Rotterdammer met een tasje naar buiten, dat hij deponeerde in een afvalbak, waarna ook de 30-jarige Rotterdammer met zijn zoontje verscheen. Beide mannen werden daarop aangehouden en voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.
Vervolgens werd rond de afvalbak een grote afzetting gecreëerd. Een medewerker van het Bureau Wapens en Techniek stelde een onderzoek in de afvalbak in en trof daar in het plastic tasje een handgranaat aan.


* AUTOGORDELCONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum hield donderdag van acht uur 's morgens tot één uur 's middags een autogordelcontrole op het Weena. In totaal werden 61 bekeuringen uitgeschreven, waarvan er 45 voor het niet dragen van de autogordel. De overige 16 bonnen waren voor diverse verkeersovertredingen, niet handsfree telefoneren en verlopen apk. Tevens werd tijdens de controle een 30-jarige Rotterdammer aangehouden. De man had in het winkelcentrum Plaza bij een kledingzaak enkele kledingstukken weggenomen en liep daarbij, toen hij werd achtervolgd door een verkoopster, recht in de handen van de met de controle bezigzijnde politiemensen.


* MAN SPRINGT TIJDENS OVERVAL UIT RAAM VAN WONING

ROTTERDAM - Donderdagavond even voor elf uur liep een 39-jarige bewoner van de Mathenesserdijk een verbrijzelde enkel en voet op, toen hij uit het raam van zijn eerste etagewoning op de Mathenesserdijk sprong, toen hij daar werd overvallen door een aantal gewapende mannen. Het slachtoffer werd door personeel van de AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond naar het MCRZ, lokatie Zuiderziekenhuis vervoerd.
Toen buren van het slachtoffer de politie alarmeerden bleken de gewapende overvallers reeds te zijn verdwenen. Naar een en ander wordt door de recherche van het district Rotterdam-West een onderzoek ingesteld.

Middaguitgave donderdag 13 mei 2004

* VERKEERSCONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Oost hield donderdagmorgen op de Hoofdweg een verkeerscontrole. Tussen half negen en elf uur werden 97 personenauto's gecontroleerd, waarbij 20 processen-verbaal werden opgemaakt voor onder meer het niet dragen van de autogordel, vervallen apk en het niet handsfree-bellen.


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie (Bureau Verkeerstoezicht) hield donderdagmorgen en -middag, onder meer naar aanleiding van klachten over te hoog gereden snelheden, op de Molenlaan, Brielselaan en 's-Gravenweg snelheidscontroles. Op de Molenlaan reden tussen kwart voor negen en tien uur 42 van de in totaal 865 passerende autobestuurders harder dan '50'. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 91 km/uur.
Tussen half elf en half twaalf lapten op de Brielselaan 58 van de in totaal 698 passerende automobilisten de 50-limiet aan hun laars. Hoogst gemeten overtreding bedroeg 84 km/uur. Op de 's-Gravenweg hielden tussen kwart over één en kwart over twee 26 van de in totaal 612 passerende automobilisten het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 81 km/uur in plaats van '50'.


* MAN BEROOFD BIJ PINNEN
SCHIEDAM - Donderdagmorgen omstreeks kwart voor twaalf werd op het Bachplein een 23-jarige man uit Schiedam beroofd van zijn geld. Het slachtoffer had zojuist gepind, toen hij werd benaderd door twee mannen.
Onder bedreiging van een mes werd de Schiedammer gesommeerd naar een nabij gelegen parkeerterrein te lopen, waar vervolgens zijn zakken werden doorzocht. Met enkele honderden buitgemaakte euro's, namen de twee verdachten ijlings de benen in onbekende richting.