Gemeente Breda

Persberichten

14-05-2004

Breda wil zoveel mogelijk uitkeringsgerechtigden aan het werk helpen

Breda wil maatwerk en een humaan beleid voor het begeleiden van werkzoekenden en het verstrekken van uitkeringen. Ook wil Breda de mogelijkheid van gesubsidieerd werk behouden. Dit zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het college van burgemeester en wethouders bij de uitvoering van de nieuwe wet Werk en Bijstand. Deze zijn uitgewerkt in een reïntegratieverordening en een maatregelenverordening en vervolgens vrijgegeven voor inspraak. De inspraakreacties ondersteunen deze uitgangspunten, zodat de verordeningen nu ter vaststelling worden aangeboden aan de gemeenteraad.

In de nieuwe wet Werk en Bijstand zijn gemeenten volledig verantwoordelijk gemaakt voor de begeleiding van werkzoekenden en de verstrekking van uitkeringen. De gemeente heeft daardoor meer beleidsvrijheid gekregen om lokale regelingen te treffen. De wet schrijft wel voor dat die regelingen worden vastgelegd in verordeningen. De Bredase gemeenteraad heeft hiervoor in december vorig jaar de kaders gesteld: maatwerk leveren, een humaan beleid voeren en bepaalde vormen van gesubsidieerd werk behouden.

Concreet komt het er op neer dat mensen die daarvan afhankelijk zijn, recht hebben op een uitkering. Daar tegenover staat voor mensen jonger dan 65 jaar wel de verplichting om zich in te spannen om uit die uitkering te komen door te solliciteren en deel te nemen aan activiteiten die de afstand tot de arbeidsmarkt kunnen verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan zogenaamde reïntegratietrajecten, waarvan het work first-traject het meest in het oog springend is. Elke uitkeringsgerechtigde en elke jongere krijgt binnen één maand na inschrijving een programma aangeboden dat erop gericht is hem binnen drie maanden aan het werk te krijgen. Ook blijft gesubsidieerd werk mogelijk. De gemeente Breda ziet dit als een goede opstap naar vast werk. Een gesubsidieerde baan is altijd tijdelijk. Er is een ruime overgangsregeling voor mensen die nu werkzaam zijn in een gesubsidieerde baan.
Alleen als iemand door zwaarwegende persoonlijke omstandigheden niet kan werken, is (tijdelijke) ontheffing van de sollicitatieplicht mogelijk. Een ontheffing van de sollicitatieplicht kan ook worden gegeven aan mensen van 57½ en ouder, waarvan is beoordeeld dat voor hen geen mogelijkheden aanwezig zijn, gelet op de situatie op de arbeidsmarkt.

Om te kunnen controleren of iemand recht heeft op een uitkering, moet diegene regelmatig inlichtingen verstrekken over zijn of haar leefsituatie en financiële draagkracht. Daarnaast moet een uitkeringsgerechtigde zich inschrijven bij het Centrum voor Werk en Inkomen, meewerken aan een reïntegratieprogramma en algemeen geaccepteerde arbeid aanvaarden. Het verwijtbaar niet nakomen van deze verplichtingen leidt tot verlaging van de uitkering. Dit is vastgelegd in de maatregelen- en handhavingsverordening. Ook hierin staat maatwerk voorop. Er wordt steeds een zorgvuldige afweging van persoonlijke omstandigheden gemaakt.

Breda, 12 mei 2004