ESSENT NV
http://www.essent.nl

Essent bouwt Belgische marktpositie verder uit

Essent Belgium nieuwe naam voor WattPlus

Energiebedrijf Essent, marktleider in Nederland en belangrijkste duurzame stroomproducent in de Benelux, gaat haar Belgische positie actief
uitbouwen. Het plan past in de ambitie om binnen 10 jaar bij de top 5 van energiebedrijven in Noordwest Europa te horen. Naarmate de liberalisering van de Belgische energiemarkt
verder vordert, wil Essent er substantieel investeren. Daarbij wil zij haar ruime ervaring met duurzame energieprojecten inzetten. In het kader van de Europese strategie wijzigt Essent vandaag de naam van haar dochter WattPlus in Essent Belgium.

Vanuit de Nederlandse thuismarkt heeft Essent als verticaal geïntegreerd energiebedrijf de afgelopen jaren belangrijke activiteiten ontwikkeld in Duitsland en België, waar het in laatst-genoemde land WattPlus als volledige dochter had. Op middellange termijn wil Essent
behoren tot de toonaangevende energiebedrijven in Noordwest Europa.

Essent heeft concrete ervaring met de liberalisering van de Nederlandse energiemarkt. Die wil het energiebedrijf inzetten om de liberalisering in Vlaanderen en België vlotter te laten verlopen. Een van de belangrijkste knelpunten in België blijft voor Essent de concentratie van het productiepark bij één bedrijf. 'Wij hebben zelf in Nederland een belangrijk deel van ons productiepark moeten afstoten om daarmee een goede marktwerking te helpen scheppen. Daarmee hebben we in feite voor de concurrentie de rode loper uitgerold', stelt Michiel Boersma, CEO van Essent. Die Nederlandse capaciteit werd destijds gekocht door de Belgische oud-monopolist. En hij vervolgt: 'In België daarentegen lijkt het alsof wij ons door het sleutelgat moeten wurmen om effectief de markt te kunnen betreden. Dat is geen correct en evenwichtig speelveld'.

Nog voor komende zomer zal het energiebedrijf haar eerste omvangrijke investering in eigen Belgische productiecapaciteit doen. Medio juni van dit jaar start Essent met de bouw van een grote warmtekrachtcentrale op het INEOS-terrein in het Antwerpse havengebied. Naast de voorgenomen investeringen in Belgische productiecapaciteit staat Essent open voor nieuwe investeringsmogelijkheden. Daarbij kijkt de energiegroep vol verwachting naar verdere liberalisering van de Vlaamse en Waalse energiemarkt. 'Essent is erg ambitieus. Wij willen onze grote ervaring met internationale projecten en duurzame stroomproductie maximaal benutten voor de uitbouw van de Belgische markt,' aldus Michiel Boersma.

In het kader van de Europese strategie wijzigt Essent vandaag de naam van haar dochter WattPlus in Essent Belgium. 'Zo wordt de band met het stabiele en ervaren Essent nog duidelijker. We zijn er van overtuigd dat het vertrouwen van onze klanten en partners verder zal groeien', besluit André Jurres, gedelegeerd bestuurder van Essent Belgium.

Essent (www.essent.nl) beschikt in Nederland en Duitsland over een uitgebreid eigen productiepark en is de grootste producent van duurzame energie in de Benelux. Essent is de grootste afvalverwerker van Nederland en tevens de tweede kabelexploitant voor televisie en breedbandinternet. Essent telt 12.700 medewerkers in drie landen en boekte in 2003 een omzet van 7,1 miljard euro.

---


----

Noot voor de redactie (