Vlaamse overheid

Door het samenwerkingsverband moet er over vier jaar in Vlaanderen een gestructureerd netwerk van herstelcentra voor herbruikbaar wit- en bruingoed zijn.

De meeste toestellen worden opgehaald of ingezameld bij de kringloopwinkels. Op bepaalde plaatsen worden er ook afspraken gemaakt met de containerparken. De elektrische en elektronische apparaten die de mensen naar het containerpark brengen, moeten teruggenomen en verwerkt worden door de producenten. "Maar bij dat 'afval' zitten vaak nog perfect bruikbare spullen. Door goede afspraken tussen OVAM en de Kringloopsector kunnen die apparaten gemakkelijk uit de afvalberg gehaald worden en na herstel terug verkocht worden via de kringloopwinkels. En daarover gaat deze samenwerkingsovereenkomst", aldus minister Tavernier.

Deze procedure heeft als bijkomend voordeel dat laaggeschoolden, die een opleiding kregen over het reviseren en herstellen van wit- en bruingoed in deze hergebruikcentra tewerkgesteld kunnen worden. Naar schatting 10% van het grofvuil bestaat uit herbruikbare goederen, waarvan 5% bruin- en witgoed is. Het betekent 1500 ton bruin- en witgoed dat, na selectieve inzameling en revisie, bijkomend kan verkocht worden door de kring- loopcentra.

Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---