Vlaamse overheid

Met een subsidie van meer dan 1,4 miljoen euro, wil de Vlaamse minister van Ontwikkelingssamenwerking Jef TAVERNIER, Zuid-Afrika helpen in de strijd tegen aids en jongerengeweld. Hij legde daarvoor twee projectvoor- stellen voor aan de Vlaamse regering. Een project in de provincie Limpopo moet de verspreiding van aids en HIV tegengaan; een tweede project wil jongeren tussen 17 en 22 jaar in de Vrijstaat uit de criminaliteit houden.

In Limpopo wordt het systeem van de voluntary counselling and testing (VCT) ondersteund. Binnen de twee jaar moet 10% van de bevolking van Limpopo vrijwillig een aidstest ondergaan hebben. Het project spitst zich toe op het platteland van Limpopo; het gaat om bijna 600.000 mensen. Het geld gaat naar de opleiding van consulenten, de ondersteuning en begeleiding van die consulenten en naar een betere data-inzameling bij de coördinatoren. Het project heeft een looptijd van twee jaar en er werd 837.000 euro voor vrijgemaakt.

Met het tweede project wil minister Tavernier jongeren, die nog geen crimineel verleden hebben, maar een grote kans hebben om in de misdaad te verzeilen, voorlichten. Op die manier moeten ze beter in de maatschappij geïntegreerd worden en verantwoorde burgers worden. Vaak gaat het om jongeren die werkloos zijn en onvoldoende onderwijs genoten. Daarom wordt het geld besteed aan een opleidingscentrum voor 300 jongeren, dat hen aan een baan moet helpen en uit de criminaliteit houden. Het project loopt over drie jaar en er werd meer dan 600.000 euro voor aan de kant gehouden.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---