Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht van vrijdag 14 mei 2004

Expositie Gène Eggen & Rob Stultiens

Van 14 mei t/m 11 juni 2004 vindt in het bestuurscentrum van Meerssen een expositie plaats van schilderijen van Gène Eggen en beelden van Rob Stultiens. De sculpturen van Rob Stultiens zijn te bezichtigen op het binnenplein van het bestuurscentrum. De expositie is op werkdagen geopend van 9.00-17.00 uur (m.u.v. 20, 21 en 31 mei). Daarnaast kunnen de kunstwerken ook op zondag 23 mei en zondag 6 juni worden bezichtigd van 13.00-17.00 uur.

Hommage. Gène Eggen en Rob Stultiens hebben ieder een eigen karakteristiek oeuvre. Beiden hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat zij lange tijd woonachtig waren in de gemeente Meerssen. De gemeente Meerssen heeft een rijke historie op artistiek gebied en heeft steeds aantrekkingskracht uitgeoefend op beeldende kunstenaars. De expositie in het bestuurscentrum is een hommage aan beide Meerssense kunstenaars.

Gène Eggen. Gène Eggen (overleden in 2000) was een veelzijdig kunstenaar die in velerlei technieken zijn verhaal deed. Voor velen is hij primair een beeldhouwer, waarbij aangetekend moet worden dat hij daarin autodidact was. Hij was opgeleid als schilder en graficus, met een open oog voor de monumentale kant ervan. In de film die Maurice Nijsten in 2002 over hem uitbracht, zegt Eggen dat hij als schilder is begonnen en als schilder zal sterven. De tentoonstelling in het bestuurscentrum onderstreept dat. Het oudste werk is een Limburgs landschap uit 1943, toen hij net begonnen was aan de Rijksacademie in Amsterdam, gevolgd door een landschap in de buurt van Meerssen uit 1945. De Stichting Gène Eggen is zeer benieuwd wie nog werk uit die tijd in huis heeft, want er moet op tal van plaatsen het nodige hangen. Vanwege het verschijnen van een boek en de presentatie van een overzichtstentoonstelling (begin 2005) is elke melding welkom (info: Coen Eggen, tel. 06-20210773.)

Door alle lange jaren heen bleef Gène Eggen een palet voeren met kenmerkende kleuren: veel blauw en rood. Dat geldt voor de fors opgezette vroege doeken, landschappen en portretten, maar ook voor de veel ijler geschilderde onderwerpen uit jonger tijd. Het meest recente schilderij is uit 1997. In de 23 gepresenteerde doeken is een verloop te zien van vrij donker werk uit de jaren 50, magistrale kleuren in de jaren '60, naar een rustiger tonaliteit in de tijd tussen 1970-1990. Daarna verhevigen zich de kleuren weer, met zeer veel rood. Ook in deze schilderijen is Eggen, bij een gelijk onderwerp, iemand die permanent op zoek was naar een nieuwe uitdrukkingsvorm. En dat maakt deze tentoonstelling - die onderdeel vormt van een hele cyclus - zeer boeiend.

Rob Stultiens. Rob Stultiens (Maastricht 1922 - Bunde 2002) studeerde vijftig jaar geleden onder leiding van Oscar Jespers af aan de Jan van Eyck-academie in Maastricht. Hij behoort tot de eerste generatie kunstenaars die daar hun artistieke vorming voltooiden. Zijn oeuvre is niet onder een noemer te vangen. Met zijn werk heeft hij zich onderscheiden als een van de meest markante en eigenzinnige kunstenaars in deze regio. Hij maakte sculpturen, tekeningen en reliëfs. Hij werkte in klei, steen en metaal, maar ook met moderne materialen zoals plexiglas en plastics. Door de jaren heen zien we een evolutie van figuratief naar abstract en weer figuratief werk. Onderwerpen varieerden van de menselijke figuur tot machines, robots, ruimteschepen, moderne flatgebouwen, parken en tuinen. Zo is een zeer divers oeuvre ontstaan dat vol verrassingen zit. Poëzie en dromen spelen een belangrijke rol in zijn werk, maar ook erotiek, agressie en humor.
Een half jaar na het overlijden van Rob Stultiens is een biografie over hem gepubliceerd onder de titel 'Reis door het land van verbeelding'. Dit boek is te koop (þ 30,-) bij Marijke Stultiens, tel. 043-3641306. De beelden van Rob Stultiens die op het binnenplein van het bestuurscentrum in Meerssen worden geëxposeerd, zijn geselecteerd door Marijke Stultiens.