Vlaamse overheid

Op voorstel van Adelheid BYTTEBIER, Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, heeft de Vlaamse regering het ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en de Franse en Vlaamse Gemeenschappen goedgekeurd inzake gerechtelijke jeugdhulp in Brussel.

In het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad wordt de gerechtelijke jeugdbescherming t.a.v. minderjarigen in een problematische opvoedingssituatie nog steeds geregeld door de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming. De andere gemeenschappen hebben die al bij decreet geregeld. Om hieraan een oplossing te bieden, is een ordonnantie opgesteld.

Aan Brusselse jongeren kunnen dus, ongeacht hun taal, door de jeugdrechtbank dezelfde maatregelen worden opgelegd. Wel zal, naargelang de taal van de jongere, de uitvoering gebeuren in een voorziening van de Vlaamse of de Franse Gemeenschap.

Minister Byttebier vindt dit een grote politieke en technische doorbraak in de gerechtelijke jeugdhulpverlening in Brussel. Dit samenwerkingsakkoord bevestigt het Vlaams engagement t.a.v. Brussel en t.a.v. de zwakste groepen in een complexe grootstedelijke samenleving.

persinfo : Harry Vanbuel, woordvoerder van minister Byttebier - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.byttebier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---