TNO Arbeid


Bewegen favoriet middel tegen gewichtstoename

Ruim eenderde van de deelnemers aan de Nationale Gezondheidstest 2003 denkt dat gewichtstoename het gevolg is van alleen teveel eten (17%) of alleen te weinig bewegen (19%). De overige deelnemers weten wel dat het gaat om een verstoorde balans tussen te veel eten en energieverbruik. Deelnemers met een gewichtstoename willen vooral meer gaan bewegen. Dit blijkt uit de resultaten van de Nationale Gezondheidstest die vandaag door TNO bekend zijn gemaakt.

Bij de Nationale Gezondheidstest (NGT) wordt lengte, gewicht, buikomvang, conditie, buikspierkracht en leefstijl gemeten. De test wordt jaarlijks uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Hartstichting met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De deelnemer krijgt direct na afloop een op de persoon toegesneden leefstijladvies. Aan de NGT is ook een wetenschappelijk onderzoek verbonden. Dit onderzoek staat onder leiding van TNO. De onderzoeksresultaten dragen bij aan beleid dat de Nederlandse bevolking gezonder en fitter maakt. In 2003 deden bijna 6000 Nederlanders boven de 23 jaar mee aan de test. Van hen zegt 58% in de afgelopen vijf jaar zwaarder te zijn geworden. Gewichtstoename blijkt vooral voor te komen bij deelnemers die te weinig bewegen of te weinig groente of fruit eten. Zij lopen hierdoor een groter risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

Energiebalans
Gewichtstoename is het gevolg van een verstoorde balans tussen te weinig bewegen (energieverbruik) en te veel eten (energie-inname). Om de calorieën van bijvoorbeeld een zak patat te verbranden moet je 109 minuten wandelen of 64 minuten fietsen! Uit de test blijkt dat de deelnemers die weinig bewegen geen lagere vetconsumptie hebben dan de deelnemers die veel bewegen. 63% van de deelnemers die zwaarder zijn geworden zegt al minder vet te eten dan voorheen. Slechts 15% is van plan (nog) minder vet te gaan eten. Daarentegen wil 65% meer gaan bewegen. Deelnemers van de NGT 2003 met gewichtstoename willen hun energiebalans dus vooral herstellen door meer te gaan bewegen.

Ook in september 2004 is er weer een landelijke testweek van de Nationale Gezondheidstest. Vanaf deze zomer kunnen mensen op www.nationalegezondheidstestonline.nl/ een digitale zelftest doen, zo kan iedereen zelf testen hoe het met hun gezondheid gesteld is.

Lees de samenvatting of het rapport met de resultaten van de NGT 2003