Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
14 mei 2004
Stiller laden en lossen

Het ministerie van VROM heeft een nieuwe subsidieregeling vastgesteld, die bedrijven stimuleert om stiller te laden en te lossen. Ook het ministerie van Verkeer en Waterstaat betaalt mee aan deze zogenaamde PIEK-regeling. In 2004 is er 850.000 euro beschikbaar voor bedrijven die stiller materieel aanschaffen.

Het bevoorraden van winkels vindt steeds vroeger in de ochtend of later op de avond plaats. In de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer is vastgelegd hoeveel geluid sinds 1 december 1998 mag worden gemaakt bij het laden en lossen. Bij de woningen 65 dB(A) in de avonduren (19-23 uur), 60 dB(A) in de nacht (23-07 uur). Nu geldt voor de periode 19-21uur een ontheffing is er geen limiet. Uitvoeringsorganisatie NOVEM heeft in opdracht van de ministeries van VROM, EZ en V&W en samen met het bedrijfsleven het meerjarenprogramma PIEK uitgevoerd. PIEK is in het leven geroepen om producenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van hulpmiddelen, die aan de geluidsnormen moeten voldoen. In de periode 1999 2003 zijn dan ook veel innovatieve stille producten ontwikkeld. Nu de stille producten zijn ontwikkeld, is het zaak om de marktintroductie hiervan te stimuleren. Het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft daarom een subsidieregeling vastgesteld die door Novem zal worden uitgevoerd.

Subsidieaanvragen
Het subsidieprogramma PIEK heeft tot doel de marktintroductie van stille producten op vracht- en bestelwagens te stimuleren. De overheid heeft voor 2004 hiervoor een bedrag van 850.000 euro beschikbaar gesteld. In totaal gaat het om een bedrag van 6,5 miljoen tot en met 2007. De subsidieregeling voorziet in een bijdrage in de meerkosten voor de aanschaf van geluidarme onderdelen, alsmede compensatie voor de geleverde extra inspanning tijdens het project.

Wie kan subsidie aanvragen?
Importeurs en producenten van vrachtwagens, bestelwagens, aanhangwagens of trailers met geluidarme technieken als ook transportondernemers die een nieuwe vrachtwagen, bestelwagen, aanhangwagen of trailer met één of meerdere geluidarme onderdelen willen aanschaffen, kunnen een subsidieverzoek indienen. Ook vervoerders die hun bestaande wagenpark van geluidsarme onderdelen willen voorzien kunnen in aanmerking komen voor een subsidie. Hierbij moet het wel gaan om voertuigen die in gebruik zijn genomen na 1 oktober 2001.

Novem (www.novem.nl)
Zie ook het dossier Geluid

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=17845 )