Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


----------
John Davis bondscoach nationale skeelerselectie

John Davis is met ingang van maandag 26 april benoemd tot bondscoach van de Skatebond Nederland. De 63-jarige Engelsman, die sinds december 2002 in Nederland (Lopik) woont, is vier jaar bondscoach geweest van de Britse nationale selectie en heeft 40 jaar ervaring in het internationale wedstrijdskeeleren als coach, ploegmanager, lid van de technische commissie van de Britse bond en jurylid. Zolang hij bondscoach is geeft Davis het jureren op. Davis' aanstelling is voor een periode van zes maanden en loopt af na het wereldkampioenschap in september in Pescara, Italië. Hij gelooft dat er voldoende skeelertalent is onder de Nederlandse mannen en vrouwen om medailles te kunnen behalen op het Europees kampioenschap in eigen land, van 1 tot en met 7 augustus in Heerde en Groningen. Davis won met zijn Britse selectie, toen nog op conventionele rolschaatsen, goud, zilver en brons op EK's. Op het WK junioren in 1996 behaalde zijn pupil Leon Flack tweemaal zilver. Als senior reed Flack op EK's in de top vier en als shorttracker bracht hij het tot de Olympische Spelen in 2000.

Davis traint tweemaal per week centraal met een voorlopige selectie van senioren. Tot begin juli, wanneer Davis de definitieve selectie bekendmaakt, kunnen daar nog rijders bijkomen of afvallen. De junioren en kadetten trainen eveneens in voorlopige selecties in de vier districten bij de respectievelijke trainers Lieske Horsten (district Noord), Frank van Hest (Oost), Albert Boelen (Zuid) en Wil Valentijn (West). Dit gebeurt onder supervisie van Davis. Ook de jeugd komt geregeld bijeen voor centrale trainingen.

Daarnaast zal Davis de Australische oud-wereldkampioene Desly Hill (31) begeleiden. Hill moet in het kader van haar studie aan de Queensland Universteit in Australië een scriptie schrijven. Met haar stage bij de Nederlandse selectie hoopt zij een extra graad als zelfstandig topsportcoach te behalen en daarmee haar studie af te ronden. Voorzitter Harry Oosterhuis van de SBN: "De internationale ervaring van Davis gecombineerd met de potentiële toppers die we in Nederland hebben, geeft ons een goede uitgangspositie om medailles te behalen tijdens het EK en andere internationale kampioenschappen."