Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS:

De Vlaamse regering keurt het ontwerpprotocol van het Vlaams Vastgoedoverleg (VVO) goed voor een privaat- publieke samenwerking (PPS) tussen de Vlaamse overheid en de partners van de sector vastgoedontwikkeling. Deze PPS- overeenkomst is opgesteld naar analogie met het PPS- akkoord met het Vlaams Bouw Overleg Comité (VBOC) omdat vele overheidsinitiatieven niet enkel bouwactiviteiten vereisen maar tevens vastgoedontwikkeling en aanwending van gronden.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het voorstel van het college van secretarissen-generaal inzake haar vertegenwoordiging in de federale commissie overheidsopdrachten.

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij de beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd, keurt de Vlaamse regering principieel een besluit goed over de aanduiding van de management- en projectleidersfuncties en van de functie van algemeen directeur bij de diensten van de Vlaamse regering. Het besluit omvat onder meer de selectieprocedure en de rechtspositieregeling voor deze ambten. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met het desbetreffende Sectorcomité. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT:

De Vlaamse regering beslist tot wijziging van de besluiten van 17 juni 1997 en 27 oktober 1993 inzake de harmonisering van diverse stelsels
werkervaringsprojecten, de veralgemening van het stelsel van gesubsidieerde contractuelen en tot opzetting van een stelsel van door de staat gesubsidieerde contractuelen bij sommige plaatselijke besturen. Deze wijzigingen geven uitvoering aan het curatief begeleidingsconcept voor werkzoekende werklozen, waartoe de gefedereerde entiteiten zich hebben verbonden tijdens de Nationale Werkgelegenheidsconferentie. Speciaal voor de curatieve doelgroep van de minstens 36 maanden
uitkeringsgerechtigde volledig werklozen worden een aantal wijzigingen aangebracht om een betere begeleiding naar de reguliere arbeidsmarkt te bieden. Omdat deze moeilijke doelgroep een intensievere begeleiding nodig heeft, wordt ook de omkaderingssubsidie verhoogd en wordt voor 2004 een budget van 2,4 miljoen euro voorzien.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN:

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de specifieke normen en structuren vastlegt van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen. Dit besluit vervangt de verouderde regelgeving van het KB van 8 juli 1957 en bepaalt onder meer de werkingstoelage. De Beiaardschool heeft sinds het schooljaar 2002-2003 het statuut van instelling van deeltijds kunstonderwijs toegekend gekregen, maar vormt een buitenbeentje met een zeer specifieke structuur en een bijzondere geschiedenis en reputatie. Over het besluit wordt nog onderhandeld met de betrokken actoren.


* * *

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) beslist de Vlaamse regering na advies van de Raad van State definitief tot oprichting van twee intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's). Het gaat om de oprichting van het 'Onderwijsdienstencentrum' en het 'Agentschap voor Onderwijscommunicatie'. Het Onderwijsdienstencentrum staat in voor de financiële dienstverlening voor het personeel uit het (niet-) leerplichtonderwijs. Daarnaast verzorgt het centrum de dienstverlening aan de instellingen en leerlingen uit het leerplichtonderwijs, zoals onder meer de leerlingen- tellingen, de urenpakketten en toelagen. Een derde kerntaak bestaat uit het bevorderen van het gelijkekansenbeleid en de democratisering van het onderwijs door het wegnemen van financiële drempels. Ten slotte zorgt het centrum voor de toekenning van de werkingsmiddelen aan de onderwijsinstellingen uit het hoger onderwijs en de instellingen uit de sector van het levenslang leren. Het 'Agentschap voor Onderwijs- communicatie' heeft als hoofdtaak het creëren van een breed maatschappelijk draagvlak waardoor alle betrokken doelgroepen (leraars, leerlingen, ouders en derden) op verschillende niveaus kunnen participeren.


* * *

De Vlaamse regering bekrachtigt principieel de reglementen van de instellingen voor hoger onderwijs met betrekking tot de afwijkende algemene of bijzondere toelatingsvoorwaarden tot een bachelorsopleiding. De reglementen geven aan onder welke voorwaarden kandidaat- studenten die niet voldoen aan de algemene toelatings- voorwaarden voor een bachelorsopleiding toch kunnen worden toegelaten. De hogescholen hebben hun voorstellen voor het merendeel afgestemd op het niveau van de associatie. Al de universiteiten en de meeste hogescholen voorzien in een specifieke regeling voor 'vluchtelingen, ontheemden en personen die nog niet officieel erkend zijn als vluchteling'. Hierover zal nog advies worden ingewonnen bij de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat de procedure vaststelt voor het indienen van de aanvragen en de voorwaarden voor het toekennen van de studietoelagen secundair onderwijs. Het besluit verplaatst het indienen van aanvragen van de provincie waar de school gelegen is naar de provincie waar de leerling of zijn wettelijke vertegenwoordiger zijn wettelijke woonplaats heeft. Op deze wijze kan met gezinsaanvragen worden gewerkt. Een specifieke regeling wordt voorzien voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Waals Gewest of mensen met domicilie in het buitenland. Verder wordt de uiterste indiendatum gewijzigd van 31 oktober tot 30 juni van het betrokken schooljaar.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel het besluit over de organisatie van het buitengewoon secundair onderwijs opleidingsvorm 3. De verzorgingssector heeft de kwaliteitsvereisten voor kandidaat-werknemers verstrengd. De sector is er niet meer voor te vinden om werknemers met een getuigschrift van verzorgende van het BuSo OV3 aan te werven. Leerlingen die al gestart zijn in deze opleiding, kunnen die nog beëindigen en zullen een erkend kwalificatiegetuigschrift personenzorg ontvangen. Met deze wijziging wordt de opleiding verzorgende vanaf 1 september 2005 afgebouwd. Dit wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurde eind vorige maand principieel het besluit goed betreffende de volledige ter beschikkingstelling (TBS) wegens persoonlijke aangelegenheden voorafgaand aan het rustpensioen. Dit besluit verlengt de overgangsmaatregelen die gelden voor de TBS-58+ in het onderwijs. Door dit besluit weten alle personeelsleden uit het Vlaamse onderwijs die voor 31 augustus van dit jaar 50 jaar worden welke regeling er is voor hun einde van hun loopbaan. De regeling voor de verlenging van de overgangsmaatregelen geldt niet voor de hogescholen. Hierover moeten gesprekken plaatsvinden binnen het Vlaamse Overlegcomité tussen de overheid, de hogeschoolbesturen en vakbonden. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

De Vlaamse regering keurt het besluit goed tot ratificatie van het Verdrag tussen Vlaanderen en Nederland inzake de accreditatie van opleidingen binnen het Vlaamse en Nederlandse hoger onderwijs. Het verdrag is ondertekend in Den Haag op 3 september 2003 en goedgekeurd bij het decreet van 2 april 2004. De ratificatie betekent dat de Vlaamse overheid de verbintenissen opgenomen in het verdrag definitief aangaat.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Op 12 maart 2004 besliste de Vlaamse regering principieel tot invoering van een Vlaams barema voor de vermindering van de proportionele fiscale boetes en van de vermeerderingen in het koninklijk besluit over de uitvoering van het wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten. De Vlaamse regering kan zelf de barema's bepalen voor overtredingen waaraan bij decreet een administratieve boete is gekoppeld en ook voor overtredingen van het registratierecht dat aan het Gewest is toegewezen. De Vlaamse regering keurt nu na advies van de Raad van State het besluit definitief goed.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit van 5 mei 2000 inzake aanwijzing van de werken, handelingen of wijzigingen van algemeen belang en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse bouwmeester. Met de wijziging wordt er een bepaling toegevoegd aan het besluit van 5 mei 2000 waarin de werken van algemeen belang werden vastgelegd. Het besluit gaf uitvoering aan artikel 127 van het decreet van 18 mei 1999, dat bepaalt dat de Vlaamse regering via de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar beslist over de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag voor de aangeduide werken van algemeen belang in plaats van de klassieke vergunningsverlenende overheid. Dit geldt eveneens als de aanvrager een publiekrechtelijke rechtspersoon is. Aangezien tot op heden luchthavens en hun aanhorigheden publiekrechtelijke rechtspersonen zijn, werden zij nog niet opgenomen in het besluit van 5 mei 2000. Onder meer door de nakende privatisering van luchthavenexploitant BIAC op de luchthaven van Zaventem en de lopende milieuvergunningsaanvraag, kan dit een probleem vormen. Daarom wordt er met deze wijziging naar een oplossing gezocht. De besluitwijziging zal ook betrekking hebben op de militaire luchthavens en op de luchthavens van Deurne en Oostende.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie toe van 750.000 euro aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen voor de uitbouw van een onderzoekseenheid voor klinische proeven met betrekking tot AIDS, malaria en tuberculose in het kader van het European and Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP). Een eerste financieringsfase loopt over een periode van drie jaar, van 1 juli 2004 tot 30 juni 2007. Afhankelijk van de behaalde resultaten en de evolutie van EDCTP kan een eventuele verlenging worden overwogen.


* * *

De Vlaamse regering machtigt de bevoegde minister om met de nv Tunnel Liefkenshoek (TLH) een overeenkomst te sluiten voor de vervroegde en gedeeltelijke betaling van de vergoeding voor de verlenging van de concessie ten bedrage van 80 miljoen euro. Voor de financiering van deze vervroegde betaling kan de nv TLH voor een maximaal bedrag van 30 miljoen euro en uiterlijk tot 31 december 2008 bijkomend beroep doen op een kredietlijn die ter beschikking wordt gesteld in het kader van een kassiersmandaat van de Vlaamse openbare instellingen. De waarborgtermijn die aan de leningen van LTH werd gegeven zal bij de eerstvolgende begrotingscontrole aangepast worden aan de initiële duurtijd, zijnde 2012. Onder opschortende voorwaarde van een uitdrukkelijk schriftelijk akkoord vanwege de Amerikaanse partners zullen alle aandelen van de TLH worden ingebracht in het BAM. De beide raden van bestuur worden behouden in hun huidige samenstelling.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Dirk VAN MECHELEN en Patricia CEYSENS:

Eind 2003 keurde het Vlaams Parlement het decreet goed over het activeren van risicokapitaal in Vlaanderen (ARK- decreet). Dit decreet voorziet in de oprichting van ARKimedes Management nv, een gespecialiseerde dochtervennootschap van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Deze vennootschap heeft onder meer als taak het oprichten en beheren van ARKimedes-fondsen. De Vlaamse regering benoemt nu de bestuurders van ARKimedes Management nv.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging. Het besluit regelt de organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria. Het betreft onder meer het bodemmateriaal, de registratie, opgraving en ruiming van begraafplaatsen en de registratie en kwalificatie van het personeel van crematoria. Ten slotte worden ook de wijze van crematie of begraving, asbestemming, balseming en graven met historisch belang bepaald.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering de oprichting van de intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's) zonder rechtspersoonlijkheid 'Agentschap voor Technische Opdrachten Mobiliteit' (ATOM) en 'Agentschap voor Wegen en Verkeer' definitief goed. De oprichting van deze IVA's binnen het beleidsdomein Mobiliteit kadert in het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij de beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed inzake de exploitatie en de tarieven van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn (VVM). Dit exploitatie- en tarievenbesluit bundelt de voorwaarden waaraan de VVM, de privé-exploitanten, de gemeenten, de wegbeheerders, de reizigers en de andere weggebruikers moeten voldoen bij de organisatie van geregeld vervoer. Deze voorwaarden moeten de basis leveren voor een kwaliteitsvolle dienstverlening en voor een efficiënte organisatie van het geregeld vervoer in Vlaanderen. De verplichtingen ten aanzien van De Lijn zijn complementair aan de bepalingen in het uit- voeringsbesluit basismobiliteit, het netmanagement en het rapporteringsbesluit.


* * *

Op 2 februari 1994 besliste de Vlaamse regering om een gecontroleerd overstromingsgebied in te richten op het grondgebied van de gemeente Bazel, Kruibeke en Rupelmonde. Hierbij moet, naast de problematiek van de ondergrondse pijpleidingen, ook rekening worden gehouden met bovengrondse hoogspanningsleidingen. Omwille van de veiligheid kunnen deze installaties niet ongewijzigd behouden blijven. Enerzijds verhindert de hoogte van deze leidingen de bouw van de ringdijken, anderzijds zullen door het in dienst nemen van het overstromingsgebied de onderste geleiders te dicht worden benaderd door het water. Ten slotte kunnen de funderingen van verschillende masten onstabiel worden door het onder water lopen. De Vlaamse regering keurt hiervoor een besluit goed tot uitvoering van een verplaatsingsbevel.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Gilbert BOSSUYT en Jef TAVERNIER:

Na advies van de MiNa-Raad, de SERV en de Raad van State hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit inzake energieplanning voor ingedeelde energie-intensieve inrichtingen. Hiermee wordt ook het besluit van 6 februari 1991 gewijzigd dat het Vlaamse reglement vaststelt betreffende de milieuvergunning en het besluit van 1 juni 1995 over de algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne. Het besluit beoogt dat nieuwe bedrijven bij de aanvraag van een milieuvergunning een energiestudie voegen. Ook voor belangrijke wijzigingen moet een aparte energiestudie worden opgesteld. Voor bestaande inrichtingen volstaat een energieplan. Het doel van de energieplannen en -studies is om bedrijven aan te zetten tot rationeel energiegebruik. De exploitant moet uiterlijk tegen 1 januari 2005 in het bezit zijn van een conform verklaard energieplan. Tegen 30 oktober 2007 moeten alle rendabele maatregelen uitgevoerd zijn.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

Op haar vergaderingen van respectievelijk 16, 23 en 30 april 2004 keurde de Vlaamse regering volgende drie besluiten goed: de herverdeling van het benodigde krediet voor de DAC-regularisatie van het project van de vzw Brusselse welzijns- en gezondheidsraad; de wijziging van het besluit van 14 november 2003 houdende de voorwaarden van de vaststelling, de uitbetaling en de terugvordering van de subsidies van de zorgkassen in het kader van de zorgverzekering voor het jaar 2004; en de wijziging van het besluit van 13 juli 1994 inzake de
erkenningsvoorwaarden en de subsidienormen voor de voorzieningen van de bijzondere jeugdbijstand. Deze besluiten vinden gedeeltelijk hun rechtsgrond in het decreet dat de aanpassing regelt van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse gemeenschap voor het begrotingsjaar 2004. Dit decreet werd op 29 april 2004 goedgekeurd, maar was op het moment van beslissing van bovenstaande besluiten nog niet bekrachtigd en afgekondigd. Om juridische problemen te vermijden worden de besluiten opnieuw goedgekeurd zodat dit aansluit bij het moment van bekrachtiging en afkondiging van dit begrotingsdecreet. Deze nieuwe beslissing vervangt de beslissingen van 16, 23 en 30 april 2004.


* * *

De Vlaamse regering past het besluit aan van 13 juli 2001 dat de criteria, de voorwaarden en refertebedragen vaststelt van de tussenkomsten in de individuele materiële bijstand voor de sociale integratie van personen met een handicap. Het nieuwe besluit wijzigt de regelgeving inzake de toekenning van een vierjarige bijstandskorf. Vanaf 2002 werd op basis van een integraal behoefteonderzoek een persoonlijke lijst van hulpmiddelen voor vier jaar toegekend. Binnen het globale budget van de korf is ook intering mogelijk, d.w.z. dat een duurder hulpmiddel mag worden aangeschaft wanneer een ander hulpmiddel wordt geschrapt. Deze regel leidde tot het kunstmatig opvullen van een zo groot mogelijke bijstandskorf. Ook het feit dat de bijstandkorf voor vier jaar vastligt, zorgde ervoor dat het meest ruime bijstandsscenario werd aangevraagd. Het nieuwe besluit probeert aan deze ongewilde effecten te verhelpen door het verlaten van de vaste vierjarige periode en de afschaffing van het interingsprincipe.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt het besluit van 15 december 2000 dat de voorwaarden van toekenning vaststelt van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) aan personen met een handicap. Met de wijziging worden extra PAB-budgetten toegekend en wordt ook de subsidie aan de vier budgethoudersverenigingen met een jaar verlengd. Op jaarbasis wordt bijna 5 miljoen euro voorzien voor extra budgetten waarmee het Vlaams Fonds ongeveer 200 personen een budget kan geven.


* * *

De Vlaamse regering kent aan de vzw Steunpunt Algemeen Welzijnswerk opnieuw een subsidie toe van 250.000 euro. Daarvan wordt 105.000 euro aangerekend op de begroting 2004 onder het luik 'kinderrechten'. De subsidie is bedoeld voor de provinciale coördinatie van de opvang van kinderen die slachtoffer zijn van een schokkende gebeurtenis. De activiteiten zullen zich in 2004 vooral richten op de doelgroep van +14-jarigen en bestaan uit de vorming van leerkrachten, de begeleiding van kinderpraatgroepen, de uitbouw van de samenwerking met de groep 'ouders van verongelukte kinderen' en de ondersteuning van de slachtofferhulpsector.


* * *

Een van de maatregelen van het Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) van 29 maart 2000 was het regulariseren van het DAC-statuut. In dit kader hecht de Vlaamse regering haar goedkeuring aan de ontwerpovereenkomsten tussen de Vlaamse overheid en de erkende samenwerkingsverbanden Beschut Wonen voor de periode 2004-2008. De overeenkomsten leggen de klemtoon vooral op het vrijwaren van de historisch toegekende DAC-functies. Tevens keurt de Vlaamse regering in dit verband het subsidiebesluit 2004 goed en machtigt zij de Vlaamse minister, bevoegd voor gezondheid, om de subsidies voor 2005 tot en met 2008 toe te kennen.


* * *

Na aanpassing aan het advies van de Raad van State hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet van 17 oktober 2003 over de kwaliteit van de gezondheids- en welzijns- voorzieningen in de algemene, categorale en universitaire ziekenhuizen. Het besluit bevat onder meer bepalingen inzake het kwaliteitsmanagementsysteem, (zelf)evaluatie en toezicht.


* * *

In uitvoering van het convenant dat de Vlaamse regering met de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg (VWVJ) heeft afgesloten, kent ze aan de VWVJ een subsidie toe van 156.303 euro voor 2004. De VWVJ heeft als opdracht standaarden aan te leveren om op uniforme wijze doeltreffende en doelmatige preventieprogramma's uit te voeren, gebaseerd op bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 164.000 euro toe aan de vzw Pieter Simenon in Lommel voor een project in het kader van de bijzondere jeugdbijstand. De subsidie maakt de tewerkstelling van 3,5 voltijdse equivalenten mogelijk.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel de instellingsspecifieke personeelsstatuten van de Openbare Psychiatrische Ziekenhuizen van Geel en Rekem goed. Deze besluiten worden nog voor onderhandelingen voorgelegd aan de betrokken vakorganisaties. Daarna gaan ze voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

Door de mutatie van Vlaams economisch vertegenwoordiger Wouter Van Gulck naar Brussel, komt de standplaats in New York vrij vanaf 1 augustus 2004. De Vlaamse regering stelt Jurgen Maerschand daar aan als nieuwe Vlaams economisch vertegenwoordiger.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) keurt de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, het ontwerpdecreet definitief goed met een aantal decretale aanpassingen binnen het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed. Het gaat om aanpassingen van decreten in verband met de bescherming van monumenten, stads- en dorpsgezichten, bescherming van het archeologische patrimonium, maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, vaststelling van het wapen en de vlag van de provincies en gemeenten, vaststelling van het wapen van privé-personen en de bescherming van het varende erfgoed. Verder worden de decreten inzake de Wooncode, de landschapszorg, de ruimtelijke ordening en de organisatie van de ruimtelijke ordening aangepast alsook de decreten die de begeleiding tot de begroting van de jaren 1992, 1993, 1996 en 1997 vormen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na advies van de Raad van State besluit de Vlaamse regering definitief tot oprichting van twee intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's) zonder rechtspersoonlijkheid, met name het 'Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed' en de 'Inspectie RWO' binnen het beleidsdomein Ruimtelijke ordening, Woonbeleid en Onroerend erfgoed (RWO). Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed is verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderzoek van, het kennisbeheer en kennisverspreiding over en de ontsluiting van het onroerend erfgoed. De Inspectie RWO heeft als taken de opsporing, vaststelling en, waar mogelijk, het herstel van inbreuken op de regelgeving van ruimtelijke ordening, huisvesting en monumenten en landschappen. Verder zal de inspectie toezicht houden op de huisvestingssector en de sector van monumenten en landschappen en zal ze controle uitoefenen op de naleving van de voorwaarden en aanwending van subsidies. Ze zal ook subsidies kunnen terugvorderen van de huisvestingssector en de sector van monumenten en landschappen. De oprichting van deze IVA's kadert in het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij de beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd.

Op voorstel van Vlaams minister Jef TAVERNIER:

De Vlaamse regering keurt principieel een nieuwe milieubeleidsovereenkomst (MBO) goed over de VLAREA- aanvaardingsplicht voor afgedankte voertuigen. De MBO heeft als opzet een juridische grondslag te geven aan de samenwerking tussen de privé sector en de overheid omtrent het beheer van afgedankte voertuigen. Al in 1999 heeft de privé sector, betrokken bij het beheer van de afgedankte voertuigen, een MBO ter zake afgesloten. Deze loopt af op 30 juni 2004. In het ontwerp van de nieuwe MBO worden de krachtlijnen van het beheersplan vastgelegd voor een periode van vijf jaar. Over het ontwerp van MBO wordt advies ingewonnen bij de SERV en de MiNa-raad. De MBO zal ook worden gepubliceerd in het Belgisch Staats- blad.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed inzake de certificering van koeltechnici. Ozonafbrekende stoffen en gefluoreerde broeikasgassen worden in Vlaanderen voornamelijk gebruikt als koelmiddel in koel- en luchtbehandelingsinstallaties. Ten gevolge van een vaak onoordeelkundige en onzorgvuldige uitbating en onderhoud van koelinstallaties, vinden er nog steeds te veel emissies van deze stoffen uit koelinstallaties plaats. Overeenkomstig de Europese verordening 2037/2000 voorziet dit certificatiebesluit nu minimumopleidings- eisen voor koeltechnici die werkzaamheden aan koelinstal- laties moeten uitvoeren. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de MiNa-raad en de SERV.


* * *

Na het advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief de wijziging goed van het personeelsstatuut van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. De wijzigingen betreffen onder meer de gefaseerde invoering van de verhoging van het vakantieloon en de integratie van een forfaitair weddecomplement in de salarisschalen.


* * *

De Vlaamse regering besliste op 28 maart 2003 principieel tot wijziging van het besluit van 24 november 2000 inzake de steun aan de investeringen en aan de installatie in de landbouw. Het wijzigingsbesluit werd toen voor advies voorgelegd aan de Europese Commissie en de Interministeriële Commissie Landbouw. Het besluit werd aangepast aan de opmerkingen van de EU-Commissie. Met dit wijzigingsbesluit wordt de reglementering van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) inzake startsteun voor samenwerkingsverbanden van landbouwers herzien om dubbele subsidiëring door Vlaanderen en de Europese Unie te vermijden. Tevens worden de bepalingen omtrent de omvang van de steun verduidelijkt. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed inzake het erkennen van centra voor en het subsidiëren van sensibiliseringsacties ter bevordering van een duurzame landbouw. Met dit besluit wordt hoofdstuk IV van het decreet van 3 maart 2004 uitgevoerd. Het besluit omschrijft de erkenningsprocedure voor de centra. De opgenomen bepalingen voor de behandeling van de projectaanvragen zijn grotendeels geënt op de procedures en modaliteiten die momenteel gehanteerd worden bij de jaarlijkse oproep voor demonstratieprojecten duurzame landbouw. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit inzake het erkennen van centra voor landbouweducatie en het subsidiëren van
landbouweducatieve activiteiten. Met dit besluit wordt hoofdstuk V van het decreet van 3 maart 2004 uitgevoerd. Het besluit bepaalt de erkenningsprocedure van de centra voor meer duurzame landbouw en creëert de mogelijkheid om aan ten hoogste vijf erkende centra een subsidie toe te kennen van maximaal 100.000 euro voor het uitvoeren van hun actieplan. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en aan de Raad van State.


* * *

De omzetting van structurele arbeidsplaatsen in reguliere werkgelegenheid staat als prioriteit in het Vlaamse regeerakkoord. Het besluit over de definitieve regularisatie en de toekenning van een subsidie aan bepaalde initiatieven binnen enerzijds de sector Polders en Wateringen en anderzijds de sector milieu- en natuurverenigingen die personeel tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut, krijgt groen licht van de Vlaamse regering. Hiermee wordt een definitieve regeling, de loonbetaling en de werkzekerheid geregeld. Tevens keurt de Vlaamse regering het bijhorende herverdelingsbesluit van het provisioneel krediet goed.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel de wijziging van het koninklijk besluit goed over de verbetering van fokvarkens. Deze wijziging dringt zich op ten gevolge van de regionalisering van de landbouw, door de oprichting van een vereniging 'Vlaams Varkensstamboek' met activiteiten op het Vlaams grondgebied en de opmerkingen die het Rekenhof heeft geformuleerd over het gebrek aan gelijkvormigheid tussen verschillende bepalingen. De wijzigingen hebben onder meer te maken met de bevoegdheid van Vlaanderen over de fokkerij, het toevoegen van het behoud van het genetisch patrimonium in de varkenssector en aanpassingen van bepalingen over de subsidiëring van erkende fokkersverenigingen. Er zal over dit besluit nog advies worden ingewonnen bij de Raad van State.


* * *
De Vlaamse regering stemt in met het voorontwerp van het tweede Federaal Plan inzake Duurzame Ontwikkeling 2004- 2008. In de tweede versie van dit plan komen de zes thema's van de EU-strategieën voor duurzame ontwikkeling aan bod: bestrijden van armoede en sociale uitsluiting, opvangen van de implicaties van een verouderde bevolking, bestrijden van gevaren voor de volksgezondheid, verantwoordelijk beheer van natuurlijke hulpbronnen, bestrijden van de klimaatverandering en het verzekeren van een duurzaam vervoersysteem. Om advies hierover te formuleren en haar standpunt te bepalen richtte de Vlaamse regering een Interdepartementale Werkgroep Duurzame Ontwikkeling (WGDO). Het advies werd ook voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----

---