Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Economie, Patricia CEYSENS, principieel beslist de Ecologiepremie in te voeren. Voortaan moeten bedrijven niet langer tot meer dan een jaar wachten om te weten of een milieu-investering op steun kan rekenen. E-government zorgt er voor dat een ondernemer meteen een antwoord krijgt en weet op welk bedrag zij kan rekenen. De premie is een belangrijke hulp voor bedrijven om de Kyoto doelstelling te halen en is een integraal deel van het Vlaams milieubeleidsplan.

Vereenvoudiging ondersteunt meer KMO's

Vlaanderen is een KMO-land en daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat meer KMO's steun kregen voor hun duurzame milieu-investeringen. Uit een doorlichting van de oude maatregel bleek dat minder dan 10% van de KMO's gebruikmaakte van de steun. In de periode 1994-2000 werd slechts 21 van de 261 miljoen euro ecologiesteun aan KMO's uitgekeerd.

Wou je onder het oude systeem een milieuvriendelijke verwarmingsketel plaatsen, dan wist je niet vooraf of je voor ecologiesteun in aanmerking kwam, laat staan hoeveel steun je zou krijgen. Gelet op de complexe Europese wetgeving - enkel meerkosten komen in aanmerking, baten moeten voor een periode van vijf jaar worden afgetrokken
- was het voor KMO's een quasi onbegonnen zaak om een dossier in te dienen. Tot voor kort moest de administratie ook voor elk individueel dossier op onderzoek uitgaan om te bepalen of er een gunstig milieueffect was en wat de ecologische meerkost was.

Daarom doet e-government nu het cijferwerk voor de klant en wordt er komaf gemaakt met de procedure die vooral kleine bedrijven afschrikte. E-government zorgt ervoor dat er een uitgebreide lijst van goedgekeurde milieu- investeringen op het web beschikbaar komt, zodat je als ondernemer meteen weet of je in aanmerking komt voor subsidie. De applicatie maakt nu zelf alle berekeningen voor de klant en zo kan hij meteen het bedrag van zijn subsidie inschatten.

Voorwaarden voor de ecologiepremie

Niet alleen ecologische maar ook energiebesparende maatregelen komen in aanmerking voor de premie. Maar de premie springt ook bij voor investeringen die het gevolg zijn van een verhuis om milieuredenen.
KMO's kunnen tot 40% van de meerkost vergoed krijgen, grote ondernemingen tot 30% van de meerkost. Voor ecologische investeringen is de steun geplafonneerd op
1,8 miljoen euro per dossier; voor energie investeringen is het maximale steunbedrag 3,6 miljoen euro. Voor de maatregel is een jaarlijks budget van 55 miljoen euro voorzien. De ecologiepremie wordt beschikbaar vanaf de tweede helft van juni.

Integraal Vlaams milieubeleid

Met het nieuwe systeem worden ook de verschillende milieumaatregelen beter op elkaar afgestemd. Zo genieten ondernemingen die toegetreden zijn tot een benchmarkconvenant - waardoor ze al de meest milieuvrien- delijke technologie in de wereld gebruiken - van een hogere steun. Hetzelfde geldt voor ondernemingen die over een milieucharter, EMAS- of ISO1400-certificaat beschikken. Ondernemingen kunnen zich tegen de helft van de prijs laten begeleiden om die twee certificaten te behalen met steun van Economie door middel van de adviescheques.

"De ecologiepremie wordt een van de belangrijkste Vlaamse maatregelen om de Kyoto norm te halen die we met de federale regering hebben afgesproken. De ecologiepremie is een mooi voorbeeld hoe ecologie en ondernemen samen kunnen gaan," besluit Ceysens.

Hervorming economische expansiesteun nu een feit

De vernieuwde ecologiepremie vormt een sluitstuk van de hervorming van het stelsel van de expansiesteun. De groeipremie neemt samen met de strategische projecten de plaats in van richtlijnen die nog dateerden uit de jaren zestig. Voorts werd resoluut geopteerd voor een flankerend beleid waarbij de overheid samen met de onderneming investeert in onze grondstof van de toekomst: kennis. In de voorbije jaren werden daartoe de opleidingscheques, de adviescheques en recentelijk de DNA-cheque (Durf Na Advies) en Gratis Opstart gelanceerd. Ook de peterschapsformule werd in een nieuw kleedje gestoken. Deze vijf nieuwe kennisbevorderende maatregelen vertegenwoordigen thans een budget van ongeveer 60 miljoen euro.

Het besluit gaat nog voor advies naar de Raad van State.

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---