Federatie van Ouderverenigingen

Nieuwe publicaties van de FvO

10 mei 2004

Vier nieuwe uitgaven die onlangs opgenomen zijn in de winkel van de FvO

Eigen bijdrage AWBZ voor zorg zonder verblijf
Feiten en Regels

Factsheet over de eigen bijdrage die mensen moeten betalen voor AWBZ-zorg zonder verblijf.

Herziene uitgave: mei 2004. Per 1 januari 2004 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de eigen bijdragen voor zorg. In deze Feiten en Regels staan de regels die gelden voor zorg zonder verblijf. Tevens worden enkele rekenvoorbeelden gegeven.
VWS moet in 2004 bij elkaar 350 miljoen bezuinigen. Zorggebruikers merken dit onder andere door de hogere eigen bijdragen voor verschillende functies in de AWBZ.
Een aparte uitgave is gewijd aan vrijwillige bewonersbijdrage. Er komt een Feiten en Regels over eigen bijdragen voor de intramurale zorg.

Bestelnummer: 28014
Kosten: leden 0,60 en niet-leden 0,90 (excl. portokosten) Bestellen: secr. FvO of oudervereniging

Wolf-Hirschhorn syndroom in Europees perspectief

Vertaling van de presentaties en discussies tussen ouders en professionals tijdens het "Europees Wolf-Hirschhorn weekend" in oktober 2002.

Het Wolf-Hirschhorn oudernetwerk heeft in het najaar 2002 een weekend gehouden voor ouders en professionals uit diverse Europese landen. In deze publicatie is de vertaling opgenomen van de presentaties van Conny van Ravenswaaij (inleiding), Alina Midro (kenmerken), Agatino Battaglia (gezondheid), Elena Levtchenko (nierproblemen), Pjotr Iwanovski (ontwikkeling), Nora Shannon (relatie kenmerken en grootte van de deletie) en Griet van Buggenhout (WHS en milde verstandelijke handicap). Voor ouders en belangstellende hulpverleners biedt deze special een overzicht van de 'stand van de wetenschap' op het gebied van WHS in 2002.

Bestelnummer: 50004
Kosten: leden 3,00 en niet-leden 4,50 (excl. handling- en portokosten)

Bestellen: secr. FvO of oudervereniging

Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie
Feiten en Regels

Factsheet over beroepsonderwijs voor mensen met verstandelijke beperkingen.

Nederland kent verschillende vormen van onderwijs, waaronder beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Deze Feiten en Regels gaat over de mogelijkheden van beroepsonderwijs voor mensen met verstandelijke beperkingen.
Deze Feiten en Regels sluit aan bij de aflevering over 'Onderwijs in Nederland' waarin een toelichting wordt gegeven op de verschillen tussen het primair, voortgezet en speciaal onderwijs.

Bestelnummer: 15026
Kosten: leden 0,60 en niet-leden 0,90 (excl. portokosten) Bestellen: secr. FvO of oudervereniging

Kwaliteitsstandaarden
Feiten en Regels

Factsheet over het beoordelen van de kwaliteit van het bestaan van mensen met verstandelijke beperkingen.

De Federatie van Ouderverenigingen streeft naar een goed bestaan van mensen met een verstandelijke handicap. Ze zijn burgers en maken net als ieder ander deel uit van de samenleving. De ondersteuning die ze nodig hebben moet aansluiten bij hun persoonlijke behoeften en wensen, zodat zij hun leven kunnen inrichten op een manier die bij hen past. Het is belangrijk dat ouders of verwanten en mensen met een verstandelijke handicap zelf de kwaliteit van zorg toetsen, bezien vanuit het perspectief van de persoon met de verstandelijke handicap. In deze uitgave worden de vier kwaliteitsstandaarden beschreven die gebruikt kunnen worden om de kwaliteit van zorg voor die persoon te beoordelen.

Bestelnummer: 11027
Kosten: leden 0,60 en niet-leden 0,90 (excl. portokosten) Bestellen: secr. FvO of oudervereniging