Socialistische Partij

`Geen uitlevering activiste Kesbir aan Turkije'

14-05-2004 * Tweede-Kamerlid Harry van Bommel (SP) maakt zich grote zorgen over de dreigende uitlevering van de Turks-Koerdische activiste Nuriye Kesbir. Aanleiding is de uitspraak op 7 mei jl. van de Hoge Raad der Nederlanden dat zij aan Turkije kan worden uitgeleverd. Kesbir is direct na de uitspraak in hongerstaking gegaan en haar advocaten onderzoeken verdere juridische stappen. Van Bommel heeft de ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken schriftelijke vragen gesteld over de mensenrechtensituatie in de Turkse gevangenissen.

De Hoge Raad geeft minister Donner van Justitie in overweging om "in overleg met de Turkse autoriteiten te bevorderen dat bij het strafproces tegen de opgeëiste personen in Turkije wordt gewaarborgd dat zij niet wordt behandeld in strijd met het VN-verdrag tegen foltering en met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en dat verder ook haar verdedigingsrechten zijn verzekerd." Volgens Van Bommel tonen ook de meest recente mensenrechtenrapporten van zowel Turkse als internationale mensenrechtenorganisaties aan dat het, ondanks verbeteringen op papier, slecht gesteld is met de eerbieding van de mensenrechten in Turkije, vooral in gevangenissen en op politiebureaus. Daarom begeeft de Nederlandse regering zich op een hellend vlak als ze vooraanstaande politieke activisten uitlevert onder slecht controleerbare voorwaarden, vooral omdat uitleveringen niet kunnen worden teruggedraaid.

Van Bommel: "Onlangs heeft ook minister Bot toegegeven en betreurd dat er nog steeds politieke gevangenen zijn in Turkije. De zaak van Nuriye Kesbir is een test. Niet alleen vanwege de mensenrechten, maar omdat de Koerdische rechten in Turkije nog steeds niet zijn ingewilligd. Kesbir is een voorvechtster van die rechten. De Turkse regering moet ook een politieke handreiking doen naar de Koerdische bevolking. Niet alleen door inwilliging van gerechtvaardigde eisen, maar ook door tot verzoening te komen met de voorvechters van deze bevolking, die een doorbraak hebben bereikt bij het erkennen van die rechten. Dat is niet mogelijk door processen op basis van separatisme en terrorisme. Om al deze redenen mag zij niet worden uitgeleverd."

De SP steunt een actiecampagne die door een steungroep voor Nuriye Kesbir in de komende weken wordt gevoerd. Doel van de campagne is het voorkomen van uitlevering van Nuriye Kesbir en aandacht te krijgen voor de werkelijke situatie in de Turkse gevangenissen en de nog immer slechte stand van zaken van de Koerdische rechten. Deel van de campagne is het bezoeken van politici en het informeren van de publieke opinie. Familieleden en vrienden van Kesbir voeren zelfs een ondersteunende hongerstaking.

SP-senator Kox steunt de campagne: "Het is niet alleen nodig dat Turkije de wetten verbetert, maar ook de werkelijke politieke situatie voor de Koerden moet verbeteren. Anders is het alleen lippendienst om de EU naar de mond te praten. De veranderingen op papier zijn mooi. Maar wat is het afschaffen van de doodstraf waard als het nog steeds mensen door buitenrechtelijke executies om het leven worden gebracht?"