Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

14 mei 2004

Behandeld

Angélique Eijpe


Kenmerk


- DAM-237/04

Telefoon


- +31 (0)70-3485185


Blad


- 1/3

Fax


- +31 (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- - dam@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Karimi overde demonstraties van Koerden in Syrië en de onderdrukking van deze demonstraties

Graag bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lidKarimi (Groen Links) over de demonstraties van Koerden in Syrië en de onderdrukking van deze demonstraties. Deze vragen werden ingezonden op - 8 april 2004 met kenmerk 2030412530.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi (Groen Links) over de demonstraties van Koerden in Syrië en de onderdrukking van deze demonstraties.

Vraag 1
Heeft u tijdens uw bezoek aan Syrië met deSyrische autoriteiten gesproken over de situatie van de Koerdische minderheid in diverse steden in Syrië en de onderdrukking van de demonstraties van Koerden in deze steden waarbij vele doden en gewonden zijn gevallen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoe luidde de reactie van de Syrische Autoriteiten.

Antwoord
Juist voorafgaand aan mijn bezoek heeft de Nederlandse ambassadeur in Damascus, die daar het EU voorzitterschap vertegenwoordigt, namens de EU zijn ernstige bezorgdheid uitgesproken over de ontwikkelingen en navraag gedaan naar de omstandigheden en aard van de onlusten. Tijdens dit onderhoud gaven de Syrische autoriteiten hun zienswijze op de gebeurtenissen en gaven aan dat er een onderzoek was gestart naar deze gebeurtenissen. Tevens zegden zij toe degenen die naar aanleiding van de demonstraties zijn gearresteerd na nader onderzoek zo snel mogelijk vrij te zullen laten. De Nederlandse ambassadeur zal namens de EU deze zaak blijven volgen en de gesprekken met de Syrische autoriteiten hierover voortzetten.

Vraag 2
Bent u bereid in bilateraal dan wel in EU-verband de toegang van hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, in het Koerdische gebied met onmiddellijke ingang te bepleiten? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3
Bent u bereid om in VN- dan wel in EU-verband te pleiten voor een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in het Koerdische gebied? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Er heeft zich in het Koerdische gebied geen grootschalige humanitaire ramp voorgedaan. Waar het in deze kwestie nu om gaat is het verkrijgen van informatie over de toedracht van de gebeurtenissen. Hier is in EU-verband zoals vermeld reeds om verzocht, waarmee tevens het signaal is afgegeven dat deze gebeurtenissen niet onopgemerkt aan de internationale gemeenschap, en de EU in het bijzonder, voorbij zijn gegaan. Via het netwerk van contacten van de EU-ambassades binnen de Koerdische gemeenschap in Syrië worden de ontwikkelingen in deze kwestie nauwlettend gevolgd. De EU is bovendien, zoals vermeld, voornemens de kwestie op de korte termijn wederom bij de Syrische autoriteiten aan te kaarten.

Overigens heeft de Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het rode Kruis twee kantoren in het gebied die functioneren.

===