Politie Zaanstreek-waterland


Politie Zaanstreek-Waterland maakt einde aan grootschalige verzekeringsfraude


De politie Zaanstreek-Waterland heeft in totaal 8 personen aangehouden die ervan worden verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan fraude met autoverzekeringen. Verzekeraars hebben vorig jaar in totaal 1.466 fraudezaken gemeld bij het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf, een stijging van 77% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het Fraudeloket schrijft de stijging met name toe aan het groeiende besef bij de maatschappijen dat verzekeringsfraude een maatschappelijk probleem is dat gezamenlijk moet worden aangepakt.

De politie kwam de verdachten op het spoor nadat een fraudecoördinator, naar aanleiding van de uitkomsten van een intern onderzoek bij een drietal verzekeringsmaatschappijen, aangifte deed bij de politie. Bij dat interne onderzoek was het vermoeden gerezen dat een aantal verzekeringsnemers, die in een relatie tot elkaar bleken te staan, ten onrechte claims hadden ingediend. De politie nam het onderzoek over en kon op dinsdag 13 april de hoofdverdachte, een 21-jarige man uit Purmerend, in zijn woning aanhouden. De Purmerender wordt ondermeer verdacht van het opzettelijk veroorzaken van aanrijdingen en het doen van valse aangifte van diefstal van auto's. Dit alles met als doel de verzekering op te lichten.

De overige verdachten, mannen in de leeftijd van 21 tot 26 jaar uit Purmerend, Zaandam, Den Haag en Winterswijk, werden in de loop van april en mei aangehouden. Via een netwerk van familie, kennissen en bekenden werden met schadeauto's en gehuurde auto's op afgelegen plekken met opzet aanrijdingen veroorzaakt. Op de schadeformulieren werd vervolgens een heel andere locatie opgegeven en werd bij de verzekering een hoger schadebedrag geclaimd dan daadwerkelijk werd uitgegeven om de voertuigen te repareren. Daarnaast zetten de verdachten schadeauto's op hun naam om deze vervolgens als gestolen op te geven. Daarbij werd via valse nota's bij de verzekering niet bestaande apparatuur, zoals een navigatiesysteem, geclaimd.

Volgens een ruwe schatting zou door de verzekeringsmaatschappijen in deze zaak rond de E 72.000 ten onrechte zijn uitgekeerd. De waarde van de niet uitgekeerde claims komt op zo'n E 90.000. De politie zal in deze zaak een nauwkeurige 'ontnemingsrapportage' opmaken. Doel van zo'n rapportage is ervoor te zorgen dat naast een eventuele veroordeling in de strafzaak, ook het financiële gewin van criminele activiteiten tot nul wordt gereduceerd. De verzekeringsmaatschappijen gaan de verdachten uitsluiten, zodat zij geen goederen en voertuigen meer kunnen verzekeren.


07:45 13-MEI-04
loc.: ZAANDAM, DENNESTRAAT

Gestolen kano retour eigenaar

Naar aanleiding van diefstal van een kano op 16 maart, heeft de politie vrijdagochtend een 23-jarige zaandammer aangehouden. De vier meter lange wedstrijdkano werd gestolen uit de achtertuin van een woning aan de Dennestraat. Daarbij werd, om het gevaarte uit de tuin te krijgen, de schutting vernield. De eigenaar van de kano deed aangifte bij de politie. Donderdagmiddag zag de eigenaar zijn kano opeens staan bij een winkel in tweedehands goederen in zaandam. Toen de gedupeerde de eigenaar van de winkel aansprak, bleek er al een koper voor de kano te zijn. Deze had een aanbetaling gedaan en was onderweg om zijn aankoop op te halen. De gedupeerde schakelde vervolgens de politie in. Het politieonderzoek leidde naar de 23-jarige zaandammer die het vaartuig aan de winkel had verkocht. Hij werd vrijdagochtend in zijn woning aangehouden. Tegen de zaandammer wordt proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast betaalde de verdachte het bedrag dat hij voor de kano kreeg terug aan de winkel en kreeg de rechtmatige eigenaar het vaartuig terug.

12:38 13-MEI-04
loc.: WORMER, WITTE DUIFSTRAAT

Hennepplantage opgerold

De politie heeft op de zolder van een woning een 16-tal in volle bloei staande hennepplanten aangetroffen. Twee vrouwen van 19 en 20 jaar die op dat moment in de woning aanwezig waren, werden aangehouden. In de woning werden verder nog vuurwerk en een luchtdrukpistool aangetroffen. Nader onderzoek leidde naar een andere locatie in Zaandam, waar goederen voor de inrichting van een hennepkwekerij, waaronder assimilatielampen en afzuiginstallaties, werden gevonden. De politie heeft de hennepplanten en toebehoren in beslag genomen en vernietigd. Het vuurwerk werd voor onderzoek overgedragen aan de sectie Milieuhandhaving. Ook het luchtdrukpistool werd in beslag genomen.

15:35 13-MEI-04
loc.: PURMEREND, WORMERPLEIN

Bromfietser aangehouden voor opgeven valse naam

De politie heeft een 17-jarige jongen uit Purmerend aangehouden. De verdachte reed met zijn brommer zonder helm op een fietspad en werd door surveillerende agenten aan de kant gezet. Toen de Purmerender bij het opnemen van zijn gegevens een valse naam opgaf, werd hij aangehouden. Voor dit feit en voor het besturen van een bromfiets zonder certificaat, voor het rijden op het fietspad en voor het rijden zonder helm maakte de politie proces-verbaal op.

16:19 13-MEI-04
loc.: ZAANDAM, PIET MONDRIAANSTRAAT
Waarschuwing voor scharensliep
Een aantal bewoners van de seniorenflat op de Piet Mondriaanstraat is donderdagmiddag bezocht door een vrouw die zich uitgaf als scharensliep. De blanke vrouw van rond de 40 jaar belde ondermeer aan bij een man en vroeg of hij nog scharen te slijpen had. Toen de man een schaar had gegeven bleef de vrouw aandringen dat hij vast wel meer te slijpen had, waarop hij haar nog drie keukenmesjes gaf. Op zijn vraag wat het ging kosten vertelde de vrouw dat dat nog moest worden bekeken. Tevens wilde de vrouw gebruik maken van de toilet, wat de bewoner niet toestond. Toen de vrouw met de geslepen schaar en messen terugkwam vroeg zij hier 117 Euro voor. Omdat de bewoner dat bedrag niet in huis had, betaalde hij haar een kleiner bedrag. De vrouw had opvallende rode schoenen aan en sprak heel zacht.

16:46 13-MEI-04
loc.: ZAANDAM, VINKENDWARSSTRAAT

Jongens met gestolen kleding aangehouden

Een politieman in burger heeft een 14-jarige en een 15-jarige jongen zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De politieman surveilleerde in het centrum van zaandam ter preventie van fietsen- en winkeldiefstal. In de Vinkendwarsstraat zag hij drie personen die zich verdacht ophielden bij daar gestalde fietsen. Het trio liep vervolgens een steeg in waar de politieman hen met een tas met kleding zag rommelen. Hij kon twee van hen aanhouden, de derde persoon kon ontkomen. De kleding in de tas was deels nog voorzien van veiligheidslabels. Op de grond in de steeg werden een aantal labels aangetroffen. Beide verdachten werden in verzekering gesteld.

19:05 13-MEI-04
loc.: KROMMENIE, ROSARIUMLAAN/ PROV WEG Z'DAM-CASTRICUM

Twee gewonden bij botsing

Bij een botsing zijn de bestuurders van beide auto's, een 36-jarige vrouw uit Uitgeest en een 34-jarige Amsterdamse, met nekklachten overgebracht naar ziekenhuis de heel. De vrouw uit Uitgeest reed over de N203 vanuit Uitgeest en sloeg op het kruispunt met de Rosariumlaan linksaf. Daarbij liet ze de Amsterdamse die haar tegemoet reed en rechtdoor ging niet voorgaan.

10:39 14-MEI-04
loc.: KROMMENIE, ROSARIUMLAAN/ PROV WEG Z'DAM-CASTRICUM

Politie zoekt getuigen mishandeling

De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling op de N203 ter hoogte van de Rozariumlaan. Het slachtoffer, een 38-jarige man uit Amsterfoort, reed rond 09.30 uur in zijn grijze opel Astra over de N203 richting Castricum en stopte voor het rode verkeerslicht. Vervolgens passeerde een grijze Vito Mercedes met aanhangwagen hem over de linkerrijstrook. De bestuurder, een blanke man van ongeveer 30 jaar en rond de 1.80 meter lang met kort, donker haar, stapte vervolgens uit en liep naar het voertuig van het slachtoffer toe om hem door het geopende portierraam een klap te geven. De aanleiding voor deze mishandeling is onbekend. Eventuele getuigen worden verzocht zich te melden bij het politiewijkteam Krommenie via 0900-8844. De politie is in het bijzonder op zoek naar de bestuurder van een oranje/ rode Peugeot 206 die op dat moment ook stilstond voor het verkeerslicht.

12:02 14-MEI-04
loc.: ZAANDIJK, GUISHOF

Illegalen aangetroffen in bedrijf

In een bedrijf in Zaandam heeft de politie 29-jarige vrouw en een 27 jarige man aangetroffen die illegaal in Nederland verblijven. Politiemensen van de sectie Vreemdelingentoezicht bezochten samen met medewerkers van de arbeidsinspectie en de belastingdienst het bedrijf naar aanleiding van een tip. Eén van beide personen was in het bezit van een vals paspoort. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau.


---- --