Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


De Mirandabad boort naar bronwater

11 mei 2004. Op woensdag 12 mei start de proefboring naar (zout)bronwater op het buitenterrein van het De Mirandabad. Al jaren is bekend dat er onder het terrein van het bad zich waterbronnen bevinden. Doel van de boring is de kwaliteit van de bron(nen) te bepalen. Afhankelijk van de kwaliteit van het water, wordt bepaald of het zwembad er in de toekomst gebruik van kan maken. Dit betekent niet dat het zwembad een zogenoemd thermenbad kan worden. In het gunstigste geval is het water van dusdanige kwaliteit dat het als suppletiewater (water dat wordt toegevoegd aan het reeds aanwezige zwembadwater) kan voldoen.

De redenen waarom het De Mirandabad naar alternatieve suppletiewater mogelijkheden zoekt, is dat men verwacht dat het goedkoper is dan de toevoer van drinkwater; dat het zwemwater voor de zwemmer prettiger aanvoelt; en omdat men vermoedt dat het bronwater een aantal mineralen bevat met een heilzame werking. Om te bepalen of bovengenoemde argumenten kloppen, wordt de proefboring uitgevoerd. Er wordt tot honderd meter diep geboord. In de maand juli zijn de analyses van de watermonsters gereed. Kosten van de proef bedragen circa vijftienduizend euro.

De provincie Noord Holland zal uiteindelijk de goedkeuring moeten geven of het opgepompte bronwater gebruikt mag worden als suppletiewater.

In 1997 heeft reeds een boring naar bronwater plaatsgevonden. De boring is toen tot zestig meter diep uitgevoerd. Het watermonster bleek echter zoet water te bevatten met daarnaast teveel afwijkingen van de geldende parameters. Gezien de kosten die filtering van dit water met zich mee zou brengen is besloten de bron af te sluiten en verder onderzoek naar het gebruik van bronwater uit te stellen.

De huidige bronboring zal plaatsvinden op een andere plek dan die uit 1997. Daarnaast zullen monsters vanuit grotere diepten worden afgenomen en geanalyseerd. Verwacht wordt dat deze aanpassingen zullen leiden tot betere analyseresultaten.