Gemeente Dordrecht


Samenwerking aanpak huiselijk geweld bewijst nut en noodzaak

De integrale aanpak van huiselijk geweld heeft het afgelopen jaar zijn nut én noodzaak bewezen. Voor de partners een reden om de integrale aanpak ook in 2004 voort te zetten. Gemeenten, politie, OM en hulpverleningsinstanties in de regio Zuid-Holland-Zuid hebben in 2002 afspraken gemaakt over deze samenwerking. Op zaterdag 15 mei opent de Verenigde Naties het internationaal jaar van het gezin. 2004 is uitgeroepen tot het jaar van het gezin. Huiselijk geweld, zo blijkt uit cijfers, komt nog steeds voor binnen het gezin.

De Politie Zuid-Holland-Zuid registreerde in 2003, 726 incidenten van huiselijk geweld. Hiervan werden 336 aangiftes opgenomen, 224 verdachten aangehouden en 102 verdachten in verzekering gesteld. Het Openbaar Ministerie registreerde 87 zaken.

Het Meld- en Adviespunt Huiselijk Geweld, dat sinds het vierde kwartaal 2003 actief is, heeft 107 telefoontjes ontvangen. Van deze 107 telefonische contacten, waren er 65 voor informatie en advies. 18 bellers zijn aangemeld bij het Regionaal Hulpverleningsteam en 21 bellers zijn doorverwezen naar opvang.

In het Regionaal Hulpverleningsteam werden in 2003, 102 zaken besproken en werd de hulpverlening in gang gezet. In district Alblasserwaard/Vijfheerenlanden vond een proef plaats met de plegerhulpverlening. 19 plegers ontvingen een pleger/daderbrief. Met 13 plegers werd een intakegesprek gevoerd waarna zij werden doorverwezen naar de hulpverlening. De proef is uitgevoerd door het Regionaal Hulpverleningsteam in samenwerking met de politie.

Dit zijn de belangrijkste cijfers uit de regio Zuid-Holland-Zuid over huiselijk geweld. De genoemde cijfers komen uit de jaarverslagen van de organisaties. Niet alleen bij deze genoemde organisaties komen signalen binnen over huiselijk geweld. Ook andere organisaties zoals: Blijf van mijn Lijf en Algemeen Maatschappelijk Werk krijgen meldingen binnen over huiselijk geweld.

Meld- en Adviespunt Huiselijk Geweld
Het meld- en adviespunt staat open voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld; van slachtoffers tot plegers. Bij het meld- en adviespunt vinden mensen in eerste instantie een luisterend oor. Zij krijgen advies over de situatie van huiselijk geweld en er worden oplossingen aangedragen. Het meld- en adviespunt verwijst zonodig door naar het Regionaal Hulpverleningsteam, het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling en de vrouwenopvang.

Politie
De Politie Zuid-Holland-Zuid heeft in haar beleidsplannen over huiselijk geweld een relatie gelegd met jeugdproblematiek. Dit komt tot uiting in een jeugdpiket, waarbij ook aandacht is voor jongeren die getuige zijn van huiselijk geweld. De politie gaat daar waar het kan over tot aanhouding van verdachte. Daar waar mogelijk eist het Openbaar Ministerie van de daders steeds meer de bijbehorende straf 'de verplichte daderhulpverlening'. Slachtoffers kunnen rekenen op een goede doorverwijzing naar het hulpverleningsteam. Bij de politie is een medewerker werkzaam als coördinator huiselijk geweld.

Regionaal Hulpverleningsteam
Sinds 2003 is het Regionaal Hulpverleningsteam actief. Een medewerker van de GGD coördineert dit team. Via het Regionaal Hulpverleningsteam werken alle hulpverleningsinstanties samen aan huiselijk geweld. Op deze wijze wordt de integrale aanpak in de regio vorm gegeven.

Stuurgroep Huiselijk Geweld
In maart 2002 ondertekenden gemeenten, politie, OM en hulpverleningsinstanties in de regio Zuid-Holland-Zuid een convenant, waarin zij gezamenlijk afspraken maakten voor de aanpak van huiselijk geweld. De regio omvat Dordrecht/Zwijndrechtse Waard, Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en de Hoeksche Waard. De Stuurgroep Huiselijk Geweld staat onder voorzitterschap van wethouder A.T. Kamsteeg van de gemeente Dordrecht.