Koninklijke Nederlandse Schaakbond

BIS uit Meesterklasse

BIS is zondag 9 mei tijdens de slotronde van de Meesterklasse in Denksportcentrum Apeldoorn gedegradeerd uit de Meesterklasse. In de laatste ronde verloor het team met 5,5-4,5 van ZZICT, terwijl degradatiekandidaat HWP Sas van Gent zich redde door 5-5 te spelen tegen ING/Esgoo. Topsport is het verschil van de kleine beetjes. Had BIS een halfje meer gescoord dan had het team een matchpunt meer gescoord en was Zukertort Amstelveen de degradatieklos geweest. Ironisch genoeg had dat halfje meer er nog ingezeten ook. Na bijna zesenhalf uur spelen stond het 4,5-4,5. IM Sipke Ernst keepte als een leeuw een verloren eindspel tegen GM Vladimir Chuchelov. Met allebei nog een kleine minuut op de klok speelde Ernst zijn toren van f6 naar f5, waar Tg6 remise zou zijn geweest. Zo hard is topsport.

Eerder al was sprake van een enerverende strijd. Op het eerste bord bijvoorbeeld had GM Boris Avrukh met zwart nog drie seconden voor vier zetten in een gedrukte stelling. Hij haalde de tijdnood en wikkelde af naar een remise-eindspel.

GM Alexandre Dgebuadze voelde zich voldoende hersteld na zijn hersenbloeding van anderhalf jaar geleden. Hij won gedecideerd van Martens.

Op de andere partijen volgt wellicht binnenkort nog een beschouwing van een of meerdere van de spelers.

IM Rob Hartoch zorgde voor geanimeerd publiekscommentaar.

Nationaal arbiter Arthur Schuering complimenteerde BIS met de organisatie van de slotronde in het Denksportcentrum. Zaterdagavond verzamelde zich een groot deel van BIS al in het Denksportcentrum om daar met een aantal leden en jeugdspelers de tafels en borden klaar te zetten. Vervolgens gaf GM Boris Avrukh een simultaan aan de jeugdspelers en konden deze toekijken bij analyses van spelers van het eerste team.

Om de laatste kans op lijfsbehoud veilig te stellen was BIS sterk opgekomen. Het sponsorgeld was op, waarbij opgemerkt moet worden dat BIS bedankt wordt voor twee jaar steun. Op initiatief van een van de Apeldoornse spelers die zelf zijn plek in het team afstond is geld ingezameld onder 22 clubleden en speelden de andere spelers voor een mindere vergoeding. Dat gold ook voor de publieksexplicateur.

Een pluspunt is dat het team voor een groot deel intact blijft en dat er volgend jaar een nieuwe sponsor is, zo heeft het bestuur van Schaakstad Apeldoorn gemeld. Over de details wordt nog nader gesproken. Teamcaptain volgend jaar is Merijn van Delft.

Klik hier voor het naspelen van de partijen.

BIS ZZICT 4,5-5,5
Boris Avrukh - Jan Timman 0,5-0,5
Sipke Ernst Vladimir Chuchelov 0-1
Igor Glek John van der Wiel 0,5-0,5
Alexandre Dgebuadze Martin Martens 1-0
Alexander Kabatianski Joost Hoogendoorn 0-1
Manuel Bosboom Frans Cuijpers 0,5-0,5
Arthur van de Oudeweetering Jop Delemarre 0-1
Merijn van Delft Rini Kuijf 0,5-0,5
Ferenc Langheinrich Sebastian Siebrecht 0,5-0,5 Lucien van Beek M. de Wit 1-0

Voor meer info: www.sbsa.nl

---