Gemeente Soest

In memoriam

Datum: 14/05/2004

In memoriam Gerard L. van den Deijssel, uitgesproken door burgemeester drs. J.J.L.M. Janssen tijdens de crematieplechtigheid op vrijdag 14 mei om 13.30 uur in het crematorium "Den en Rust", Frans Halslaan 27 in Bilthoven

"Een reuzekerel"

Op zaterdag 8 mei, 's ochtends vroeg, is Gerard van den Deijssel overleden. Bij terugkomst van een kort werkbezoek aan Engeland, midden in het leven staand, te midden van zijn reisgenoten, collegeleden, raadsleden en ambtelijke adviseurs van de gemeenten Zeist en Soest, is hij gestorven. Hij was pas 48 jaar oud. Een geslaagde reis, waaraan Gerard - zoals we hem kennen intens, enthousiast, met humor - had deelgenomen, kreeg zo een dramatisch en zeer droevig einde. De verslagenheid was en is groot. Het verdriet raakt ons allemaal diep in het hart.

Gerard werd in oktober 1991 namens de partij Gemeentebelangen Groen Soest lid van de gemeenteraad van Soest, en met een onderbreking in 1994/1995 is hij ruim 10 jaar lid geweest van de Gemeenteraad. Gerard was een "reuzekerel", in meer dan één betekenis. In letterlijke zin een reus van een man, die in gezondheid kwetsbaar was en daarvan ook soms groot ongemak ondervond. Maar desondanks toonde hij een niet aflatende interesse voor en voelde hij betrokkenheid met de mensen in de samenleving. Hij verdiepte zich in de onderwerpen die mensen raakten, en droeg feitelijk bij aan oplossingen voor mensen. Dat manifesteerde zich op vele manieren. In het raadswerk waarin hij prominent lid was voor Gemeentebelangen Groen Soest, maar tegelijkertijd mede bestuurder (ook collegiaal) met Raad en B&W. En het manifesteerde zich in zijn maatschappelijke activiteiten. Gerard was een constructief kritisch raadslid met een grote gedrevenheid met betrekking tot de leefbaarheid en veiligheid. Ook de politie schreef dat in een condoleancebericht aan het gemeentebestuur. Velen hebben dat ook zo ervaren. Vaak schoot Gerard af op onderwerpen als hij ook maar enige onregelmatigheid dacht te bespeuren: zoals bij politie, ambulancezorg, vaak ook op basis van ervaringen van hemzelf en van lotgenoten. Vergunningverlening en handhaving, bijvoorbeeld op het gebied van natuur en milieu, volgde hij nauwgezet. Als mens in de politiek was hij formidabel. Vriendelijk, tijdens vergaderingen kleine snoepjes uitdelend, beschermend als scherpe kantjes zich voordelen, maar nooit z'n politieke punten verwaarlozend. Zo geldt dat ook voor zijn maatschappelijke inzet.

Hij zette zich onverschrokken in voor de belangen van huurders in Soest, voor bewoners van de wijk 't Hart, voor de voetballers en de vereniging Hees, en zo zijn vele voorbeelden te noemen. En in die zin was het dus ook een "reuzekerel": een geweldig fijn mens. Zo hebben velen dat ervaren. Het blijkt uit de dubbele kolom overlijdensadvertenties in de Soester Courant. Het blijkt uit de vele berichten van medeleven op de website van zijn partij (met zowel uit de samenleving als uit de ambtelijke organisatie vele persoonlijke reacties: en die zeggen veel). Het blijkt uit de vele persoonlijke reacties uitgesproken in de afgelopen dagen bij ontmoetingen.

En al die reacties geven waardering voor Gerard, en geven ondersteuning aan het verwerken van het verdriet bij de familie, zijn vrienden (hij had er velen), zijn kennissen en al die mensen die met hem hebben samengewerkt.

Beste mensen,

Gerard van den Deijssel: een "reuzekerel", een geweldig fijn mens is overleden. Dat is een groot gemis en dat doet pijn. De familie, en in feite ons allen die zo verslagen en verdrietig zijn, wil ik in dankbare herinnering aan Gerard veel steun en sterkte toewensen. Moge Gods nabijheid ons allen daarbij tot steun zijn.

Gerard, fijne vent: vaarwel!

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer