Provincie Overijssel

Beelden uit Zimbabwe ?Tengenenge? tentoongesteld

Gedeputeerde Kristen, portefeuillehouder voor Welzijn en Grote steden in Overijssel, opende op vrijdag 14 mei aanstaande de tentoonstelling 'Tengenenge in Overijssel'. De tentoonstelling bestaat uit beeldhouwwerken uit Zimbabwe van onder andere vogels, zoogdieren en mensen. Ook worden er abstracte werken tentoongesteld. De tentoongestelde beelden kunnen door geïnteresseerde bezoekers gekocht worden. Van de opbrengst komt eenderde ten goede aan de gemeenschap Tengenenge, het overige deel is voor de kunstenaars.

De tentoonstelling loopt van 17 mei tot 3 september 2004 en is op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur te bezichtigen in het provinciehuis te Zwolle, Luttenbergstraat 2. De toegang is gratis.

Het is de derde keer dat er een tentoonstelling van beelden uit Zimbabwe in het provinciehuis gehouden wordt. De provincie Overijssel bouwt inmiddels een hechte band op met de kunstenaars in Tengenenge. Na het overweldigende succes van de in 1997, 1998 en 2001 gehouden tentoonstellingen op respectievelijk de campus van de Universiteit Twente in Enschede en twee keer in het provinciehuis te Zwolle, heeft het provinciebestuur van Overijssel besloten het provinciehuis nogmaals open te stellen voor deze bijzondere kunstwerken. De oprichter van de kunstenaarsgemeenschap Tengenenge, en tevens kunstenaar, Tom Blomefield is ook bij de opening op 14 mei aanwezig.

Tengenenge ligt in het noorden van Zimbabwe. Beeldhouwen is de voornaamste bron van inkomsten voor de bewoners. Het dorp ligt in een gebied waar onder andere serpentijnsteen wordt gedolven. Deze steen heeft een prachtige kristallijn structuur. Voor de lokale kunstenaars vormen de vele mythen en oude verhalen uit de streek de inspiratie voor het creëren van de originele en inmiddels wereldberoemde beelden.

Nieuwredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel