De Unie


Rabobank - Voorgenomen fusie komt dichterbij

14 mei 2004 - Afgelopen week bent u allen door uw directie geïnformeerd over de voorgenomen fusie tussen Coöperatie Rabobank Westland Zuid-West, Rabobank Midden Westland en Rabobank De Maaslanden. Zoals u inmiddels heeft vernomen is de voorgenomen fusie, een fusie die ruim 600 RABO-medewerkers aangaat. Voor een aantal van u zal er niet zo veel veranderen. Anderzijds zal een groot aantal medewerkers worden geconfronteerd met (wellicht ingrijpende) wijzigingen in de persoonlijke situatie of functie.

Mensen raken boventallig
Ook is aangekondigd dat voor een 20-tal medewerkers tussen nu en een jaar de arbeidsplaats komt te vervallen. Waar voor andere medewerkers een uitdaging in het verschiet ligt, vormt voor een aantal mensen de fusie een bedreigend perspectief.
Verschillende vragen over de personele consequenties hebben ons al bereikt. U staat er niet alleen voor, u bent lid van onze vakorganisatie en dat is een goede keuze.

CAO geeft u rechten
In de CAO Rabobank staan duidelijke en concrete voorwaarden beschreven, waaraan iedere RABO- (aangesloten-) bank zich dient te houden. U vindt deze in het Sociaal Statuut, het Addendum Sociaal Statuut en de Faciliteiten Addendum Sociaal Statuut. Enerzijds wordt hierin de procedurele kant beschreven die door uw management dient te worden gerespecteerd. Anderzijds al de rechten die u heeft bij veranderingen ten gevolge van een reorganisatie/ fusie. Neemt u die rechten vooral nog eens aandachtig door! Van doorslaggevend belang is dat wij als vakorganisatie aan de centrale onderhandelingstafel tot en met het huidige CAO-onderhandelingsresultaat het principe van baan naar baan hebben gehandhaafd.

Wél is er een studieafspraak gemaakt om te onderzoeken of op termijn een gefaciliteerde beëindigingvorm een wenselijke gaat worden. Dit is echter bij uw fusie nog niet aan de orde.

Uw Ondernemingsraad dan.
Voordat uw management met die fusie daadwerkelijk aan de slag kan gaan, dient uw Ondernemingsraad een advies uit te brengen. Voor in ieder geval de Ondernemingraden van RABO-bank Westland Zuid West en RABO-bank Maaslanden, is dat nog niet gebeurd.
Wel hebben zij de adviesaanvrage ontvangen.

Uw Ondernemingsraad kan dan pas tot een goed overwogen advies komen, als deze op de hoogte is van alle mogelijke gevolgen voor de betrokken medewerkers in het fusietraject.
Wij adviseren u met klem daarom al uw vragen, opmerkingen en suggesties aan het voor u bekende e-mail-adres van de OR kenbaar te maken.
Uw OR zal (mogelijk in aanwezigheid van ons als vakorganisatie) een bijeenkomst organiseren om al uw vragen/opmerkingen met u te bespreken.

De Unie Uw vakbond.
Het is mogelijk dat u ondanks de hoeveelheid informatie die u is toegespeeld, met vragen blijft zitten. Vragen die te maken hebben met uw positie en arbeidsvoorwaarden.
Natuurlijk kunnen wij u bij die vragen bijstaan! U hebt de keuze al gemaakt om lid te worden van een vakorganisatie die individueel maatwerk, hoog in het vaandel heeft staan. Misschien voor uw collega ook een goede tip.
Daarom voegen wij een aanmeldingsformulier bij deze brief die uw collega kan motiveren om ook lid te worden.

Uw reacties, vragen, opmerkingen zien wij met belangstelling tegemoet en wij menen u hiermee voorlopig voldoende geïnformeerd te hebben.

Paulien Bouwmeister,
Bestuurder De Unie, Regio West

Wim ter Welle
Landelijk Bestuurder De Unie Rabobankgroep.

vrijdag, 14 mei 2004