Gemeente Rotterdam

Nr.62
14 mei 2004 .

Doelstelling behaald met ondertekening 6e convenant Veilig Ondernemen

Op vrijdag 14 mei is het convenant Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebied Alexandrium ondertekend. Met de ondertekening haalt wethouder Van Sluis (Economische Infrastructuur) de doelstelling van het College voor het opzetten van 6 pilots waarbij ondernemers, gemeente, politie en justitie gezamenlijk werken aan een aantrekkelijk en veilig winkelgebied of bedrijventerrein.

Naast Alexandrium lopen er pilots voor het winkelgebied Oude Noorden, een aantal winkelstraten in Charlois en Kralingen en de bedrijventerreinen Noord-West en De Haak en De Kulk (Hoek van Holland). In die gebieden werken alle partijen aan concrete maatregelen op het gebied van schoon, heel en veilig. Zo is in ieder winkelgebied een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Ook de (openbare) verlichting wordt aangepakt. In het Oude Noorden hebben politie, justitie en het beveiligingsbedrijf afspraken gemaakt over aanhouding, overdracht en vervolging van mensen die zich schuldig maken aan strafbaar gedrag. Ook zetten de deelgemeente Kralingen en Noord zich in op de aanpak van overlastgevende jongeren, waarbij op individueel niveau maatregelen worden genomen. Winkeliers kunnen gebruik maken van een winkelveiligheidscan en een anti-agressie en overvaltraining, zoals bijvoorbeeld in Charlois. Op de bedrijventerreinen spitsen de maatregelen zich toe op het verwijderen van illegale voorwerpen en de mogelijke inzet van camerabewaking.

In alle gebieden heeft een nulmeting plaatsgevonden. Een tweede meting in de loop van 2004 en begin 2005 moet inzicht geven in de kwantitatieve resultaten van het project. Voor Alexandrium vindt binnenkort de nulmeting plaats. Hieruit moet blijken welke problemen opgepakt moeten te worden. Noot voor de redactie/