Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Persbericht ministerraad
14 mei 2004

ALCOHOLPROMILLAGE VOOR BEGINNENDE BESTUURDERS VERLAAGD

Het kabinet heeft, op voorstel van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat, besloten in de Wegenverkeerswet de alcohollimiet voor beginnende bestuurders aan te scherpen van 0,5 naar 0,2 promille. De maatregel gaat gelden voor bestuurders die minder dan vijf jaar een rijbewijs hebben. Uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat bestuurders die nog maar kort hun rijbewijs hebben, relatief vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt verder dat de kans op een ongeval na alcoholgebruik sterker toeneemt naarmate een bestuurder jonger is. Aanscherping van het alcoholpromillage van 0,5 naar 0,2 voor beginnende bestuurders leidt volgens de SWOV tot een vermindering van ongeveer 12 verkeersdoden en 100 ziekenhuisopnamen per jaar.

Met de verlaging van de alcohollimiet voor beginnende bestuurders wil het kabinet de hoge betrokkenheid van jonge bestuurders bij ongevallen aanpakken. De groep beginners bestaat namelijk voor ongeveer 85 procent uit jonge bestuurders. Met deze maatregel komt de wettelijk toegestane limiet voor beginnende bestuurders zo laag te liggen dat bij elke vorm van alcoholconsumptie de kans groot is dat de bestuurder boven de limiet van 0,2 zit.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. De verwachting is dat de maatregel eind 2005 of begin 2006 van kracht wordt.

RVD, 14.05.2004