Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
14 mei 2004

MINISTERRAAD AKKOORD MET INVOERING BURGER SERVICE NUMMER

Iedereen die zich goed kan identificeren en die een relatie heeft met de Nederlandse overheid, krijgt een uniek persoonsnummer: het Burger Service Nummer. Daarmee wordt de dienstverlening door de overheid eenvoudiger, verdwijnen een aantal technische barrières bij de uitwisseling van persoonsgegevens tussen overheidsorganisaties en komt de eenmalige gegevensverstrekking een stap dichterbij. Ook kan de bestrijding van fraude doelmatiger plaatsvinden. Het Burger Service Nummer zal zijn gebaseerd op het bestaande sofi-nummer. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties mee ingestemd.

Een onderdeel van het stelsel van persoonsnummers is het zogeheten Zorg Identificatie Nummer, dat een centrale rol vervult bij de gegevenshuishouding in de zorgketen. De komende maanden wordt bekeken hoe het Burger Service Nummer ook is te gebruiken in de gezondheidszorg. Een Burger Service Nummer in de zorg levert doelmatigheid op en voorkomt extra administratieve lasten voor burger, overheid en zorgsector.

Het kabinet streeft er naar om het Burger Service Nummer per 1 januari 2006 in te voeren. De invoering van het unieke persoonsnummer maakt deel uit van het actieprogramma Andere Overheid. Daarin zijn maatregelen opgenomen voor het verlichten van de administratieve lasten voor de burger, het verminderen van de bureaucratie en het verbeteren van de elektronische bereikbaarheid van de overheid.

RVD, 14.05.2004