Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond zorgt ervoor dat men ook bij Seats en Sofas 4 mei respecteert
14-05-2004

CNV Dienstenbond was onaangenaam verrast door een paginagrote advertentie van Seats en Sofas in diverse dagbladen waarin melding werd gemaakt van het feit dat de winkels van Seats en Sofas op 4 mei tot 21.00 uur geopend waren.

De datum van 4 mei is in Nederland een datum met een bijzondere betekenis. Dan worden de slachtoffers en de doden herdacht van de Tweede Wereldoorlog en de gewapende conflicten nadien. Om 20.00 uur wordt hier twee minuten stil bij gestaan en dan mogen er dus geen winkels geopend zijn, ook niet die van Seats en Sofas.

Winkeltijdenwet
In de Winkeltijdenwet is bepaald wanneer winkels wel en wanneer zij niet geopend mogen zijn. Voor de datum van 4 mei staat in de Wet dat de winkel na 19.00 uur gesloten dient te zijn voor het publiek.Dat houdt in dat het winkelpersoneel dan nog haar werk kan afronden en op tijd thuis kan zijn om mee te doen aan de dodenherdenking.

Gemeentes kunnen toestemming geven om winkels wél open te stellen op tijden die in de Winkeltijdenwet verboden zijn (zoals dat vaak gebeurt bij zomermarkten etc.), maar het ligt niet in de verwachting dat gemeentes dat zullen doen voor 4 mei.

Winkel mag niet open
De winkels mogen dus niet open zijn na 19.00 uur. Voor de zekerheid heeft de bond nog even gebeld met een aantal gemeentes, die stuk voor stuk meedeelden dat zij geen toestemming hadden gegeven. Is een winkel toch open, of dat nou Seats en Sofa is of een ander bedrijf, dan overtreedt die winkel de Winkeltijdenwet en dan wordt de politie ingeschakeld die het bedrijf beboet.

De gemeentes waarmee CNV Dienstenbond contact heeft gehad, hebben allemaal toegezegd dat zij om 19.00 uur een extra controle zouden doen om te zien of Seats en Sofas zich aan de regels zou houden.

Fax naar het hoofdkantoor
Ook is er op 4 mei een fax gestuurd door de bond aan het hoofdkantoor, waarin Seats en Sofas nog eens wordt gewezen op het bijzondere karakter van de 4e mei en waarin wordt verzocht om per ommegaande te laten weten of de winkels dicht zouden gaan of niet. Was dat laatste het geval geweest, dan had de bond in alle vestigingsplaatsen de politie op de winkels afgestuurd en was de media geïnformeerd, want open op 4 mei s avonds, dat kan natuurlijk niet.

Reactie van Seats en Sofas
Binnen een half uur werd de bond teruggebeld. Er zou sprake zijn van een fout in de advertentie. De bond wees er op dat het ging om twee fouten; tot twee keer toe stond er in de advertentie 4 mei open tot 21.00 uur.

Maar goed, de boodschap is overgekomen en toegezegd werd dat alle winkels na 19.00 uur gesloten zouden zijn. Eventuele klanten (.) zouden via een brief op de deur van de winkels worden geïnformeerd.

In een fax die de bond later kreeg van het bedrijf stond dat toch personeel achterbleef om eventuele klanten te vertellen dat de zaak gesloten was.

Met dat laatste zijn wij weer minder gelukkig, omdat dat betekent dat mensen toch moeten werken terwijl het nu juist de bedoeling van 4 mei is dat dat niet gebeurt.

Alert blijven
Zoals is inmiddels is gebleken, moeten we alert blijven op het naleven van de Wet en andere regels. Seats en Sofas is geen lid van de CBW, de werkgeversvereniging in de meubelbranche. Door haar eigen collegas kan het bedrijf dus niet worden aangesproken. Dat neemt niet weg dat de bond, de CNV Dienstenbond, als maatschappelijke organisatie en als belangenbehartiger van de werknemers bij Seats en Sofas het bedrijf wél aanspreekt op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid én op het feit dat de Wet (en de CAO) moeten worden nageleefd.

Vragen of informatie?
Heeft u naar aanleiding van deze info vragen of wilt u iets kwijt, neemt u dan contact op met uw bestuurder Aletta Bulsink van het districtskantoor van CNV Dienstenbond in Apeldoorn, tel. (055)5772640 of email a.bulsink@cnvdibo.nl