CDA

CDA
14-05-04
CDA: Besluit verlenging Irak-missie na afweging van de feiten

Het CDA heeft altijd betoogd dat Nederland een positieve grondhouding moet hebben als het gaat om deelname aan internationale troepenmacht in Irak. Nadat Irak is bevrijd van Saddam Hoessein ligt er een belangrijke verantwoordelijkheid bij de internationale gemeenschap om bij te dragen aan de opbouw van het land en haar democratie. Tegelijkertijd hebben de gebeurtenissen tijdens de oorlog in het voormalig Joegoslavie en specifiek de val van Srebrenica ons geleerd dat deze bijdrage alleen geleverd kan worden indien er aan een aantal belangrijke randvoorwaarden wordt voldaan.

Juist daarom is het CDA van mening dat het verzoek tot eventuele verlenging van de Nederlandse deelname in Irak alleen maar beoordeeld kan worden op basis van de feiten. De regering zal tot een besluit moeten komen en dit aan de Tweede Kamer voorleggen. Hierbij zullen dan alle omstandigheden moeten worden gewogen. Hierbij gaat het onder andere om de robuustheid van het mandaat, de geweldsinstructie, het vergroten van de internationale betrokkenheid en de rol van de VN, de veiligheid en voldoende mogelijkheden om zinvol en waardevol invulling te geven aan de aanwezigheid aldaar. Ook de dood van de Nederlandse soldaat in Irak onderstreept wederom het belang van deze zorgvuldigheid van afweging.

Natuurlijk ziet iedereen dagelijks de beelden van de situatie in Irak. Op het journaal en in de krant. Het was niet voor het eerst dat de Nederlandse militairen in Irak te maken hadden met geweld. De missie in Irak was en is niet zonder risico. Toch kwam de klap hard aan. Naast het beeld van een gesneuvelde sergeant die door zijn collegas afgetekend wordt als een kundig en professioneel militair, rijst ook het beeld en besef van het verlies van een vader die een vrouw en twee kinderen achterlaat. In de kielzog van deze schokkende beelden is het debat over het wel of niet verlengen van het mandaat ook weer opgelaaid.

De Kamer mag zich hierbij echter nooit laten leiden door alleen maar beelden en indrukken. Het CDA zal bij haar oordeel afgaan op een grondige analyse van al deze elementen. Het werk in Irak is belangrijk, de internationale gemeenschap mag bevolking Irak niet in steek laten. Tegelijkertijd is dit ook een zware beslissing. Het kabinet is aan zet en de Kamer moet zich niet laten verleiden tot vroegtijdige en premature uitspraken.