Tulip Computers NV

PERSBERICHT

RESULTATEN 2003 TULIP COMPUTERS N.V.

Amersfoort, 14 mei 2004

De omzet en overige opbrengsten van Tulip Computers inclusief de bruto opbrengst (E 43,3 miljoen) uit Dell bedraagt over geheel 2003 E 65,3 miljoen, ten opzichte van E 52,1 miljoen in 2002. Ten opzichte van eerdere boekjaren is de aard en omvang van de handelsomzet sterk veranderd. De brutomarge uit handelsactiviteiten, exclusief Dell, verbeterde in 2003 van 10% in 2002 tot ruim 25% in 2003. Het operationele bedrijfsresultaat voor afschrijving en eenmalige operationele lasten, bedraagt E 11,6 miljoen positief (2002; E 5,8 miljoen negatief). In 2003 is voor E 2,6 miljoen aan eenmalige operationele lasten ten laste van het resultaat gebracht. Deze lasten bestaan met name uit uitgaven die samenhangen met nieuwe bedrijfsactiviteiten van de groep en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. De financieringskosten over 2003 bedroegen

E 2,0 miljoen (2002; E 2,1 miljoen). Het resultaat na belastingen bedraagt E 5,6 miljoen positief (2002; E 7,2 miljoen negatief).

Als gevolg van de voornoemde vermogensverbetering van E 0,3 miljoen naar E 13,4 miljoen is de solvabiliteit, gedefinieerd als eigen vermogen uitgedrukt in procenten van het balanstotaal, verbeterd van 0,6% naar 31,6%. Door het omzetten in 2004 van de schulden aan RBG in een lening met een achtergesteld karakter, zal het garantievermogen stijgen tot boven E 28 miljoen waardoor de solvabiliteit verder toeneemt naar circa 67%.

Bedrijfsactiviteiten

Tulip Computers heeft zich als doel gesteld een sterke marktpositie te verwerven in een aantal specifieke product-/marktcombinaties. Daarbij concentreert Tulip Computers haar activiteiten op:

. Advanced Products & Solutions -o.a. Touch en Pen Tablet PC's . Product Sales & Distribution -o.a. Medical PC's, Notebooks . Accessories -o.a. Datacommunicatie Producten . Technology Sales -o.a. LicentieinkomstenTulip, Commodore . Training & Consultancy -o.a. Novell & Microsoft trainingen, Project Management

Tulip Computers is een onderneming die middels een eigen productportfolio met een onderscheidend en herkenbaar design, producten op de markt brengt die geschikt zijn voor velerlei ICT toepassingen, voornamelijk voor het midden- en kleinbedrijf maar ook voor de particuliere consument. Teneinde dit op een doelmatige en efficiënte wijze uit te voeren, hecht Tulip Computers sterk aan het vergaand samenwerken op het gebied van research & design met haar toeleveranciers in zowel Zuid-Oost Azië als in de Verenigde Staten. Tulip Computers brengt haar complete productportfolio op de Europese markt. Dit geschiedt naast de Tulip-productlijn, onder de merknamen Commodore en PaceBlade onder andere via haar dochterondernemingen 2L International B.V. (2L) en Commodore International B.V. Door de verkoop van Communicatie Producten wordt een succesvolle bijdrage geleverd aan het verbeteren van zowel de "connectivity" als de "functionality" voor de consument. Dit geschiedt voornamelijk onder de merken Conceptronic en Dynalink.

Voor Tulip Computers heeft 2003 in het teken gestaan van de verdere optimalisatie van het nieuwe distributiemodel inzake de desktop-, server- en notebook activiteiten en het verder ontvlechten tezamen met TDIH van de verkooporganisaties (Benelux, Frankrijk, Italië en Engeland). Inherent aan deze strategie is dat de omzet uit eigen verkoop van de traditionele producten, te weten desktop-, server- en notebook producten, in 2003 voor Tulip Computers verder is teruggelopen. Hiervoor in de plaats komen onder andere licentieinkomsten. Om dit te realiseren zijn er nieuwe initiatieven ontplooid op het gebied van het commercialiseren van kennis & technologie. Daarnaast zijn initiatieven gestart ten aanzien van nieuwe product-/ marktcombinaties waaronder het herintroduceren van Commodore (software en hardware) en het investeren in het ontwikkelen van onder andere de tablet pc markt.

Tulip Computers is de eigenaar van de merknaam Commodore inclusief Commodore 64. Er is een omvangrijke groep van wereldwijd meer dan zes miljoen loyale Commodore gebruikers. Deze enthousiaste Commodore gebruikers zijn verspreid over honderden onofficiële websites. Om hierop in te spelen zal Tulip Computers een scala aan Commodore producten gaan uitbrengen als onderdeel van een compleet Home Entertainment concept. Tulip Computers zal de Commodore producten aanbieden via eigen ondernemingen en diverse strategische partners. Binnen dit kader zijn Tulip Computers en Ironstone Partners Ltd. (Ironstone) in 2003 een samenwerking aangegaan in de vorm van een licentieovereenkomst, hetgeen een belangrijke stap is in de wereldwijde herlancering van de merknaam Commodore. Tulip Computers ontvangt licentiegelden voor alle Commodore 64 producten die worden geleverd door Ironstone. Ondertussen is een en ander dermate geformaliseerd dat een introductie van een minigame console op basis van de Commodore 64 op de Europese markt in de 2e helft van 2004 te verwachten is. Daarnaast ontvangt Tulip Computers licentiegelden voor alle software downloads, lidmaatschapsgelden en advertentieinkomsten. In 2004 zullen aansluitend nieuwe initiatieven worden geïntroduceerd. Tulip Computers verwacht dat Commodore in de toekomst een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de concurrentiekracht en daarmee het succes van de onderneming.

Ultimo 2003 heeft Tulip Computers via haar dochter 2L een overeenkomst gesloten met PaceBlade Technology Europe S.A. (PBE) inzake het overnemen van de exclusieve distributie voor Europa van PaceBlade producten (tablet pc's). Deze overname past binnen de nieuwe strategie van Tulip Computers en 2L. De medewerkers van PBE zijn per 1 december 2003 in dienst getreden bij 2L. Met de gelieerde onderneming PaceBlade Technology Taiwan Ltd (PaceBlade) heeft 2L een strategische samenwerking op het gebied van productontwikkeling en inkoop in Taiwan. Met PaceBlade, worden momenteel besprekingen gevoerd met betrekking tot een volledige overname van PaceBlade door 2L. PaceBlade levert een productrange van geavanceerde tablet pc's voor multifunctionele zakelijke toepassingen. Deze producten worden reeds succesvol gebruikt in een groot aantal specifieke marktsegmenten zoals de Medische Sector, Service & Support organisaties en in de sector Transport & Logistiek. Wereldwijd kan PaceBlade een aantal grote namen tot haar klanten rekenen. 2L zal de producten van PaceBlade aanbieden via haar business unit Mobility Solutions. Deze business unit richt zich op het voldoen aan de snel groeiende vraag naar mobiliteitsoplossingen voor de zakelijke markt en levert in samenwerking met strategische partners ontwikkelde toepassingen. Deze gezamenlijke ontwikkel- en verkoopstrategie biedt de mogelijkheid tot het aanbieden van turn key oplossingen voor de veeleisende zakelijke gebruiker

Indien het productportfolio wordt afgezet ten opzichte tot de tot Tulip Computers behorende ondernemingen, ontstaat de volgende positioneringsmatrix:

Octrooi-inbreuk procedure tegen Dell
Zoals eind juni 2003 bekend is gemaakt heeft Tulip Computers met Dell Computer Corporation (Dell) een schikking getroffen ten bedrage van USD 49,5 miljoen / E 43,3 miljoen. Deze schikking betrof een octrooi-inbreukprocedure welke aanhangig was gemaakt bij de District Rechtbank in de staat Delaware (Verenigde Staten). De opbrengst van schikking is verminderd met de kosten van de Amerikaanse advocaten welke hun diensten verleenden op basis van "no cure - no pay", de kosten van de overige adviseurs en gerelateerde kosten alsmede de uitkering aan RBG ten gevolge van de met RBG gesloten succes fee overeenkomst ter waarde van E 12,5 miljoen. Deze gezamenlijke kosten bedragen E 29,4 miljoen en zijn door Tulip Computers eveneens in het resultaat verwerkt. Door het treffen van de schikking is Tulip Computers in staat geweest in vergaande mate haar financiële verplichtingen verder af te bouwen. Tegelijkertijd is door deze schikking voorkomen dat de juridische procedures zich nog jaren zouden gaan voortslepen waarbij de uitkomst uiterst onvoorspelbaar zou zijn geweest.

Financieel resultaat
De omzet en overige opbrengsten van Tulip Computers inclusief de bruto opbrengst (E 43,3 miljoen) uit Dell bedraagt over geheel 2003 E 65,3 miljoen, ten opzichte van E 52,1 miljoen in 2002. Ten opzichte van eerdere boekjaren is de aard en omvang van de handelsomzet sterk veranderd. Gedurende 2003 is de omzet van de traditionele Tulip producten sterk afgenomen als gevolg van het gewijzigde verkoopmodel. Zo daalde de netto omzet van E 50,9 miljoen in 2002 tot E 22,0 miljoen in 2003. Deze verschuiving in aard en omvang van de handelsactiviteiten leiden vanaf 2003 tot (netto) licentieinkomsten in plaats van bruto omzet uit verkopen met daarbij aangetekend dat ook de risico's verbonden aan deze bedrijfsactiviteiten (voorraadrisico, ontwikkelingskosten) eveneens sterk zijn verminderd. In 2003 zijn nieuwe activiteiten gestart die vanaf medio 2004 zullen bijdragen aan de groei van de handelsomzet alsmede toename van opbrengsten verbonden aan exploitatie van merken en technologieën. De brutomarge uit handelsactiviteiten, exclusief Dell, verbeterde in 2003 van 10% in 2002 tot ruim 25% in 2003.

Het operationele bedrijfsresultaat voor afschrijving en eenmalige operationele lasten, bedraagt E 11,6 miljoen positief (2002; E 5,8 miljoen negatief). In 2003 is voor E 2,6 miljoen aan eenmalige operationele lasten ten laste van het resultaat gebracht. Deze lasten bestaan met name uit uitgaven die samenhangen met nieuwe bedrijfsactiviteiten van de groep en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. De financieringskosten over 2003 bedroegen E 2,0 miljoen (2002; E 2,1 miljoen). Het resultaat na belastingen bedraagt E 5,6 miljoen positief (2002; E 7,2 miljoen negatief). De belastingdruk is vanwege fiscaal compensabele verliezen vrijwel nihil.

Vermogensversterking en financiering
In 2003 is het eigen vermogen van de onderneming toegenomen van E 0,3 miljoen tot E 13,4 miljoen. Dit als gevolg van het positieve jaarresultaat na belastingen van E 5,6 miljoen en de uitbreiding van het aandelenkapitaal van de onderneming.

Zoals bekend gemaakt in het persbericht van 2 oktober 2002 heeft Tulip Computers een overeenkomst gesloten met Global Emerging Markets (GEM) over het plaatsen van aandelen van Tulip Computers bij GEM door middel van een zogenoemde Equity Line of Credit (ECL). GEM zou tot een maximum bedrag van E 30 miljoen risicodragend kapitaal beschikbaar stellen in Tulip Computers, teneinde het eigen vermogen in de aansluitende drie jaren te versterken. Tulip Computers bepaalt, rekening houdend met een aantal uitgiftevoorwaarden, de omvang en het tijdstip van elke uitgifte, maar is op geen enkele wijze verplicht gebruik te maken van deze faciliteit. De onderneming is in april 2003 aangevangen met het effectueren van deze faciliteit. Gedurende 2003 zijn middels 6 tranches in totaal 13 miljoen aandelen geplaatst bij GEM met een totale opbrengst van E 3,9 miljoen. Om de bereidheid verder te onderschrijven een vergaande bijdrage te leveren aan de financiële herstructurering van Tulip Computers, is op 2 april 2004 bekend gemaakt dat de bestaande ECL faciliteit bij GEM is verhoogd naar E 65 miljoen waarbij de looptijd van de overeenkomst is verlengd tot eind 2006.

Een verdere bijdrage aan de versterking van het vermogen van de onderneming is geleverd door onderhandse plaatsing van aandelen bij TDIH. Dit als uitvloeisel van onderliggende overeenkomsten inzake het afstoten van bedrijfsactiviteiten. In 2003 zijn in totaal 14.060.606 nieuw uitgegeven aandelen geplaatst bij TDIH tegen betaling en/of verrekening van E 4,0 miljoen.

Het totaal aantal geplaatste aandelen in het kapitaal van Tulip Computers bedraagt per ultimo boekjaar 149.247.406.

Mede onder invloed van de verdere herstructurering van Tulip Computers, de afwikkeling van de verkooptransactie van de verkooporganisaties aan TDIH en de schikking met Dell, zijn tussen Tulip Computers en haar financiers afspraken gemaakt met betrekking tot de aanwending van de middelen die beschikbaar zijn gekomen ter verbetering van de vermogenspositie van de onderneming. Naast het regulariseren van operationele financiële verplichtingen zijn met name de verplichtingen afgelost bij de betrokken financiële instellingen voor een bedrag van circa E 25 miljoen.

Tulip Computers is tevens met haar grootaandeelhouder RBG per 1 april 2004 een regeling overeengekomen in het kader van de financiële herstructurering. Per 1 april werd het totaal aan vorderingen van RBG op Tulip Computers ten bedrage van E 14,5 miljoen omgezet in een lening met een looptijd van maximaal 6 maanden en een rente van 6% per jaar. Van dit totaal bestaat E 12,5 miljoen uit de vordering van RBG uit hoofde van de, aan de 'Dell claim' gerelateerde, succes fee overeenkomst. Tulip Computers is, in het kader van het in 2004 bereikte akkoord, aan RBG over de periode 15 september 2003 tot 1 april 2004 over deze vordering een rente van 10% per jaar verschuldigd. Voorts heeft Tulip Computers zich in dit kader verplicht in 2004 een achtergestelde converteerbare obligatielening uit te geven van minimaal E 15 miljoen, maar naar verwachting van Tulip Computers groot E 20 miljoen, waarvoor zij notering op Euronext Amsterdam zal aanvragen. De opbrengst wordt primair aangewend ter aflossing van de schuld aan RBG. RBG garandeert E 15 miljoen van de inschrijving tegen aflossing van voornoemde lening. In geval van verplichte opname door RBG uit hoofde van genoemde garantie is door Tulip Computers aan RBG een premie van 10% verschuldigd. Op een later tijdstip zullen nadere details over de obligatielening worden gecommuniceerd.

Als gevolg van de voornoemde vermogensverbetering van E 0,3 miljoen naar E 13,4 miljoen is de solvabiliteit, gedefinieerd als eigen vermogen uitgedrukt in procenten van het balanstotaal, verbeterd van 0,6% naar 31,6%. Door het omzetten in 2004 van de schulden aan RBG in een lening met een achtergesteld karakter, zal het garantievermogen naar de stand van 31 december 2003 stijgen tot

E 28,3 miljoen waardoor de solvabiliteit gedefinieerd als garantievermogen uitgedrukt in procenten van het balanstotaal verder toeneemt naar circa 67%. Een en ander is uitgewerkt in de toegevoegde

pro forma balans na verwerking van de achtergestelde converteerbare obligatielening per ultimo balansdatum (unaudited).

Verkoop van dochterondernemingen
Tulip Computers heeft in 2003 de verkoop, met geleidelijke uitvoering, van de dochterondernemingen in Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië en de Benelux verkoopactiviteiten, afgerond. Deze verkooporganisaties zijn in 2002 verkocht aan TDIH. De verkooporganisaties richten zich op sales- & marketing activiteiten van met name desktops, servers en informatie distributieproducten in de betreffende landen. De producten worden geleverd door Wortmann AG. Als een onderdeel van de transactie is er tevens een licentie overeenkomst tussen beide partijen gesloten voor het gebruik van de merknaam Tulip en de verkoop van Tulip labelled producten. Middels een in februari 2004 bereikt akkoord is tevens overeenstemming bereikt over het afwikkelen van de service activiteiten welke zijn gekoppeld aan de leveranties van de betreffende verkooporganisaties van voor de verkooptransactie. TDIH heeft zich bereid verklaart deze verplichtingen over te nemen. Door deze activiteiten te bundelen met de huidige service activiteiten van TDIH zullen de klanten ook in de toekomst adequaat worden geholpen. Zowel in 2003 als begin 2004 heeft Tulip Computers nadere afspraken gemaakt met TDIH over de financiële afwikkeling van de diverse transacties. TDIH heeft er voor gekozen een deel van de vorderingen op Tulip Computers om te zetten in nieuw uit te geven aandelen Tulip Computers.

Personeel
Eind 2003 had Tulip Computers 117 medewerkers (ultimo 2002: 129 medewerkers) in dienst, hiervan waren er 94 werkzaam in Nederland (2002:100). Het personeelsbestand van de organisaties buiten Nederland is de afgelopen jaren gedaald als gevolg van de verkoop van de buitenlandse verkooporganisaties. Het ziekteverzuim over 2003 bedroeg 3,7% (2002: 5,4%).

Wijziging samenstelling Raad van Commissarissen
De Raad van Commissarissen van Tulip Computers maakt hierbij bekend dat haar commissaris de heer J.H.M. D'Elfant zijn commissariaat bij Tulip Computers per 1 juli 2004 wenst te beëindigen in verband met een opdracht waarover later meer informatie bekend zal worden gemaakt. Voor de vacature die daardoor ontstaat is de heer Mr. J. Favre bereid gevonden als lid van de Raad van Commissarissen toe te treden. Deze voorgenomen benoeming door de Raad van Commissarissen, zal aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Tulip Computers, die gehouden wordt op
1 juni 2004 te Amersfoort, worden voorgelegd. De heer D'Elfant heeft zich bereid verklaart tijdelijk als commissaris aan te blijven met het oog op een normale overdracht aan de heer Favre. Een en ander is van belang in verband met de strategie en ambitie van Tulip Computers.

Perspectieven
Gezien de moeilijk voorspelbare ontwikkelingen op de ICT markt kan Tulip Computers geen prognose afgeven voor het resultaat van 2004. Tulip Computers zal de ingeslagen weg voor wat betreft het vergroten van de concurrentiekracht door onder meer het verder uitbouwen van productlijnen, het introduceren van nieuwe producten en het sluiten van nieuwe partnerships voortzetten. Hierbij zullen alternatieven bekeken worden teneinde de financiële slagkracht van de onderneming te verhogen en de rentabiliteit op het ingebrachte kapitaal verder te verzekeren. Doelstelling hierbij is een positieve koersontwikkeling tot stand te brengen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Tulip Computers N.V.
Directie Secretariaat
Postbus 150

3800 AD AMERSFOORT

Tel: 033 - 45.49.482

Fax: 033 - 45.49.499

E-mail: press@tulip.com

Internet: www.tulip.com

Bijlagen :

I. Geconsolideerde balans
II. Geconsolideerde Winst & Verliesrekening
III. Pro forma balans - geconsolideerd na verwerking ACOL E 15 miljoen

BIJLAGE I:

GECONSOLIDEERDE BALANS
Na verwerking voorstel resultaatbestemming

|Bedragen x E 1.000,-                 |31 december    |31 december 2002|
|                                     |2003           |                |
|                                     |      |       |       |       |
|Vaste activa                         |      |       |       |       |
|Immateriële vaste activa             |13.187|       |13.960 |       |
|Materiële vaste activa               |390   |       |492    |       |
|Financiële vaste activa              |5.400 |       |5.538  |       |
|                                     |      |18.977 |       |19.990 |
|                                     |      |       |       |       |
|Vlottende activa                     |      |       |       |       |
|Voorraden                            |2.749 |       |4.786  |       |
|Vorderingen                          |19.994|       |22.877 |       |
|Liquide middelen                     |754   |       |461    |       |
|                                     |      |23.497 |       |28.124 |
|                                     |      |       |       |       |
|TOTAAL ACTIVA                        |      |42.474 |       |48.114 |
|                                     |      |       |       |       |
|                                     |      |       |       |       |
|Eigen vermogen                       |      |13.373 |       |312    |
|Voorzieningen                        |      |466    |       |1.149  |
|Langlopende schulden                 |      |55     |       |892    |
|                                     |      |       |       |       |
|Kortlopende schulden                 |      |       |       |       |
|Rentedragende schulden               |2.713 |       |25.742 |       |
|Overige schulden                     |25.867|       |20.019 |       |
|                                     |      |28.580 |       |45.761 |
|                                     |      |       |       |       |
|TOTAAL PASSIVA                       |      |42.474 |       |48.114 |
|                                     |      |       |       |       |
|                                     |      |       |       |       |
|                                     |      |       |       |       |
BIJLAGE II:

GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING
Na herrubricering buitengewone baten & lasten 2002 voor vergelijkingsdoeleinden

|Bedragen x E 1.000                       |2003          |2002          |
|                                         |      |      |      |      |
|Netto omzet                              |      |22.012|      |50.902|
|Overige opbrengsten1)                    |      |43.292|      |1.189 |
|Som der bedrijfsopbrengsten              |      |65.304|      |52.091|
|                                         |      |      |      |      |
|Inkoopwaarde verkochte handelsgoederen   |16.361|      |45.861|      |
|Kosten overige opbrengsten 2)            |29.444|      |-     |      |
|Lonen en salarissen 3)                   |4.062 |      |5.912 |      |
|Sociale lasten 3)                        |498   |      |1.253 |      |
|Pensioenlasten 3)                        |112   |      |135   |      |
|Afschrijving op immateriële vaste activa |1.188 |      |1.192 |      |
|Afschrijving op materiële vaste activa   |183   |      |230   |      |
|Overige bedrijfskosten 3)                |5.783 |      |12.511|      |
|                                         |      |      |      |      |
|Som der bedrijfslasten                   |      |57.631|      |67.094|
|                                         |      |      |      |      |
|Bedrijfsresultaat                        |      |7.673 |      |(15.00|
|                                         |      |      |      |3)    |
|                                         |      |      |      |      |
|Financiële baten en lasten               |      |      |      |      |
|Rentelasten en soortgelijke kosten       |      |1.843 |      |2.121 |
|Kwijtschelding lening RBG 4)             |      |-     |      |(10.00|
|                                         |      |      |      |0)    |
|                                         |      |      |      |      |
|Resultaat voor belastingen               |      |5.830 |      |(7.124|
|                                         |      |      |      |)     |
|Belastingen                              |      |185   |      |65    |
|                                         |      |      |      |      |
|Resultaat na belastingen                 |      |5.645 |      |(7.189|
|                                         |      |      |      |)     |
|                                         |      |      |      |      |

1) 2003 inclusief bruto opbrengst van de Dell procedure, ten bedrage van E 43,3 miljoen.
2) Betreft kosten van de Dell procedure ten bedrage van E 29,4 miljoen. In dit bedrag is opgenomen een succes fee te betalen

aan RBG van E 12,5 miljoen.

3) Als gevolg van wijziging in de Richtlijnen voor Jaarverslaggeving zijn de vergelijkende cijfers van 2002 aangepast.

De buitengewone lasten in 2002 van in totaal E 7,8 miljoen, zijn verwerkt als onderdeel van de personeelskosten en overige

bedrijfskosten.

4) De buitengewone bate van E 10 miljoen in 2002 is onder financiële baten en lasten gepresenteerd.

BIJLAGE III: UNAUDITED

PRO FORMA BALANS - GECONSOLIDEERD NA VERWERKING ACOL E 15 MILJOEN Na verwerking voorstel resultaatbestemming

|Bedragen x E 1.000,-                 |31 december    |31 december 2002|
|                                     |2003           |                |
|                                     |      |       |       |       |
|Vaste activa                         |      |       |       |       |
|Immateriële vaste activa             |13.187|       |13.960 |       |
|Materiële vaste activa               |390   |       |492    |       |
|Financiële vaste activa              |5.400 |       |5.538  |       |
|                                     |      |18.977 |       |19.990 |
|                                     |      |       |       |       |
|Vlottende activa                     |      |       |       |       |
|Voorraden                            |2.749 |       |4.786  |       |
|Vorderingen                          |19.994|       |22.877 |       |
|Liquide middelen                     |754   |       |461    |       |
|                                     |      |23.497 |       |28.124 |
|                                     |      |       |       |       |
|TOTAAL ACTIVA                        |      |42.474 |       |48.114 |
|                                     |      |       |       |       |
|                                     |      |       |       |       |
|Eigen vermogen                       |      |13.373 |       |312    |
|Achtergestelde lening (ACOL)         |      |15.000 |       |       |
|                                     |      |       |       |       |
|Voorzieningen                        |      |466    |       |1.149  |
|Langlopende schulden                 |      |55     |       |892    |
|                                     |      |       |       |       |
|Kortlopende schulden                 |      |       |       |       |
|Rentedragende schulden               |2.713 |       |25.742 |       |
|Overige schulden                     |10.867|       |20.019 |       |
|                                     |      |13.580 |       |45.761 |
|                                     |      |       |       |       |
|TOTAAL PASSIVA                       |      |42.474 |       |48.114 |
|                                     |      |       |       |       |
ACOL = Achtergestelde Converteerbare Obligatie Lening

Tulip Computers is met haar grootaandeelhouder RBG per 1 april 2004 een regeling overeengekomen in het kader van de financiële herstructurering. Per 1 april werd het totaal aan vorderingen van RBG op Tulip Computers ten bedrage van E 14,5 miljoen omgezet in een lening met een looptijd van maximaal 6 maanden en een rente van 6% per jaar. Van dit totaal bestaat E 12,5 miljoen uit de vordering van RBG uit hoofde van de, aan de 'Dell claim' gerelateerde, succes fee overeenkomst. Tulip Computers is, in het kader van het in 2004 bereikte akkoord, aan RBG over de periode 15 september 2003 tot 1 april 2004 over deze vordering een rente van 10% per jaar verschuldigd. Voorts heeft Tulip Computers zich in dit kader verplicht in 2004 een achtergestelde converteerbare obligatielening uit te geven van minimaal E 15 miljoen, maar naar verwachting van Tulip Computers groot E 20 miljoen, waarvoor zij notering op Euronext Amsterdam zal aanvragen. De opbrengst wordt primair aangewend ter aflossing van de schuld aan RBG. RBG garandeert E 15 miljoen van de inschrijving tegen aflossing van voornoemde lening. In geval van verplichte opname door RBG uit hoofde van genoemde garantie is door Tulip Computers aan RBG een premie van 10% verschuldigd. Op een later tijdstip zullen nadere details over de obligatielening worden gecommuniceerd.

Als gevolg van de voornoemde vermogensverbetering van E 0,3 miljoen naar E 13,4 miljoen is de solvabiliteit, gedefinieerd als eigen vermogen uitgedrukt in procenten van het balanstotaal, verbeterd van 0,6% naar 31,6%. Door het omzetten in 2004 van de schulden aan RBG in een lening met een achtergesteld karakter, zal het garantievermogen naar de stand van 31 december 2003 stijgen tot E 28,3 miljoen waardoor de solvabiliteit gedefinieerd als garantievermogen uitgedrukt in procenten van het balanstotaal verder toeneemt naar circa 67%.

Deze pro forma cijfers zijn unaudited.

-----------------------


---- --