Bevorderen van kennis van het Nederlands en over Nederland via internetkrant

BabelExpress helpt bij integratie allochtonen

Amsterdam, 15 mei 2004 - Vanaf vandaag maakt de website www.babelexpress.nl het mogelijk om het Nederlands en Nederland op een eenvoudige en goedkope manier te leren kennen. De site geeft iedereen de gelegenheid overal ter wereld Nederlands te leren en zich goed voor te bereiden op het examen Nederlands dat elke 'nieuwe Nederlander' binnenkort moet afleggen. BabelExpress ondersteunt in eerste instantie Arabisch (Marokkaans), Perzisch, Turks, Spaans, Frans, Duits, Engels, Pools en Russisch.

BabelExpress is vooral bedoeld als extra ondersteuning van reguliere lessen Nederlands, zowel in Nederland als daarbuiten. Bij de opzet van de site en het maken van het lesmateriaal zijn onderwijskundigen betrokken. Er zijn zeer positieve ervaringen opgedaan met een proefproject bij het Rotterdams ROC onder Turkse vrouwen die nauwelijks Nederlands beheersten, maar in zeer korte tijd eenvoudige Nederlandse teksten konden lezen.

Sociaal-maatschappelijke en zakelijke insteek

BabelExpress is een initiatief van Theo Knippenberg, uitgever van de bekende Bulkboeken in de jaren zeventig en prof. ir Roel Pieper, Managing Director van Favonius Ventures en hoogleraar e-commerce en e-business aan de Universiteit Twente. Deze combinatie brengt kennis van onderwijsmethoden en nieuwe media samen. Pieper: "BabelExpress heeft zowel een sociaal-maatschappelijke als zakelijke insteek om tot een duurzame onderneming te komen. Allochtonen maken veel gebruik van Internet, zeker vanwege de goedkope communicatie met de familie, denk aan e-mail maar ook aan Internettelefonie. Mede daarom kan Internet ook een belangrijke rol spelen bij de inburgering. De website is de eerste van een generatie taalhulpmiddelen die overal ter wereld en op elk moment in te zetten zijn. Ook buiten Nederland speelt de inburgeringproblematiek en de website is eenvoudig voor andere talen geschikt te maken."

Theo Knippenberg: "Essentieel voor het leren van een taal is dat deze veelvuldig wordt gelezen. Het in Nederland gebruikte lesmateriaal is vooral gericht op kinderen en sluit qua vorm en inhoud niet aan op volwassen allochtonen. Het was daarom tot nog toe erg lastig om op de juiste manier in aanraking te komen met de Nederlandse taal. Daarbij komt dat de traditionele media vaak te moeilijk zijn om voor allochtonen als lesmateriaal te dienen. Internet is, mede dankzij de audio- en videomogelijkheden, een heel effectief en efficiënt leermiddel en het lesmateriaal op de site is helemaal op de doelgroep toegesneden."

Aantrekkelijk

BabelExpress geeft speciaal geschreven teksten waarin elk woord kan worden aangeklikt, waarna de vertaling onder in beeld te zien is, in de vooraf gekozen taal. Tevens kan een aantal woorden beluisterd worden, zodat naast het begrijpen van woorden ook de uitspraak geleerd kan worden. Om het leren aantrekkelijker te maken, hebben de teksten een actueel karakter. Elke dag verschijnen onder het motto 'Learn Dutch the news way' nieuwe berichten met het nieuws van die dag.

Naast het leren van de taal is het voor de integratie ook van belang dat nieuwkomers het land en zijn inwoners leren kennen. De Nederlandse wetgeving, de gezondheidszorg, vrouwenrecht en zaken zoals de leerplicht, komen uitgebreid aan bod. In het actuele gedeelte van de site staan verwijzingen naar achtergrondartikelen, die eveneens zijn aangepast voor de doelgroep.

Daarnaast biedt BabelExpress ook een vacaturebank, zodat degenen die naar Nederland willen komen of hier al wonen en verder willen integreren, een extra mogelijkheid krijgen om werk te vinden en in Nederland een succesvol bestaan op te bouwen.

Kosten

BabelExpress werkt met abonnementen, die afhankelijk van de looptijd tussen ¤6,95 en ¤9,95 per maand kosten (exclusief de kosten van Internettoegang).

Contactpersonen voor de pers:

BabelExpress

Roderick Voerman - 06 203 965 94

Theo Knippenberg - 06 531 293 32

of

PR bureau Monogram Communication Strategies (MCS) BV Perlita Fränkel - 023 56 28 208 of 06 546 85 192