Gemeente Tilburg

14-5-2004
Financiële afwikkeling grenscorrectie Goirle - Tilburg 2001

Het college van Tilburg heeft op 11 mei jl. de financiële afwikkeling van de grenscorrectie tussen Tilburg en Goirle in 2001 vastgesteld en stelt de raad voor hier eveneens in te stemmen. Per 1 januari 2001 vond tussen de gemeenten Tilburg en Goirle een grenscorrectie plaats. Het Stedenbouwkundig Masterplan Surfplas-Boschkens-Bakertand (SMP), dat de gemeenten Goirle en Tilburg gezamenlijk hebben opgesteld, vormt de basis voor de nieuwe gemeentegrens.

De gemeente Goirle heeft in het kader van de grenscorrectie gronden overgedragen aan de gemeente Tilburg in het gebied tussen Boschkens en Bakertand. De gemeente Tilburg heeft in het gebied tussen Surfplas en Boschkens gronden overgedragen aan de gemeente Goirle. Het besluit tot grenscorrectie werd door de raad van de gemeente Tilburg genomen op 4 september 2000 en de raad van de gemeente Goirle nam op 12 september 2000 een zelfde besluit. Gedeputeerde Staten stelden de grenscorrectie op 7 december 2000 vast. Vervolgens dienden de betrokken gemeenten over de financiële afwikkeling overeenstemming te bereiken. Dit is inmiddels gebeurd.

Financiële afwikkeling
Het college van de gemeente Goirle heeft op 20 april jl. eveneens een besluit genomen over de financiële afwikkeling van de grenscorrectie, wat ook door de raad van Goirle moet worden vastgesteld. Per saldo betaalt de gemeente Tilburg aan de gemeente Goirle in het kader van de grenscorrectie 2001 voor de privaatrechtelijke overdracht van percelen 1.674.142,06 en krijgt daarmee de beschikking over gronden die nodig zijn om het plan Bakertand te kunnen realiseren. De waarde van de gronden is bepaald volgens de methodiek die in de wet Algemene regels herindeling (Arhi) is bepaald. Ook de rente is volgens deze methodiek geheven. De provincie moet de besluiten van beide gemeenten uiteindelijk goedkeuren, waarna de grenscorrectie 2001 volledig is afgewikkeld.