Verbond van Verzekeraars

Consultatie WFD van start

Het Platform Financiële Dienstverlening (PFD) is de consultatieronde gestart van de Wet Financiële Dienstverlening (WFD). Het platform adviseert de Autoriteit Financiële Markten over de invulling van de wet en heeft vijf adviezen opgesteld. De markt kan daarop tot uiterlijk 18 juni reageren.

De WFD moet het gedragstoezicht op verzekeraars en tussenpersonen gaan regelen en stelt een groot aantal eisen op het gebied van deskundigheid, integriteit, zorgvuldige behandeling van consumenten en een goede bedrijfsvoering. De wet zal naar verwachting op 1 januari 2005 van kracht zijn.
De WFD is een zogenaamde kaderwet, wat inhoudt dat de vereisten in grote lijnen in de wet worden vastgelegd (open normen en kapstokartikelen), maar dat de nadere uitwerking in lagere regelgeving plaatsvindt. Deze open normen zullen door het ministerie van Financiën verder worden ingevuld. De adviezen van het PFD spelen een belangrijke rol bij deze invulling. Het platform bestaat uit onafhankelijke deskundigen en branche- en koepelorganisaties. Ook het Verbond heeft hierin zeer actief geparticipeerd.

Tevreden
De komende tijd is het aan de markt om de adviezen van het PFD te beoordelen. De adviezen beslaan vijf aandachtsgebieden: relatie aanbieder-bemiddelaar, invulling transparantie en zorgplicht, vormgeving van klachtenregeling, oprichting stichting door marktpartijen die toezicht ondersteunt en deskundigheidseisen voor financieel dienstverleners. Het Verbond is in het algemeen tevreden over de mate waarin zijn inbreng in de PFD-adviezen terugkomt. Er is goed geluisterd naar onze standpunten. Nu is het zaak dat verzekeraars de adviezen grondig en in onderlinge samenhang bekijken en inventariseren wat de bepalingen concreet voor hen betekenen. Als blijkt dat bepaalde onderwerpen geen draagvlak hebben bij onze achterban, of dat bepaalde punten nog beter kunnen worden verwoord, dan kunnen we daarop terugkomen, aldus het Verbond.

Consultatiedag
Het Verbond heeft de PFD-adviezen naar alle leden gestuurd en houdt op 14 mei een consultatiedag, waarbij alle verzekeraars de ruimte krijgen om hun input te leveren. Al die reacties zullen we vervolgens bundelen en uiterlijk 18 juni voorleggen aan de politiek en de AFM. Overigens juichen we het toe dat de markt zo breed wordt geconsulteerd bij de totstandkoming van de wet. Door alle reacties mee te nemen, wordt het draagvlak alleen maar groter.
De PFD-adviezen kunnen worden gedownload via www.afm.nl/pfd.

Verzekerd!, mei 2004