Gemeente Zwolle

Het is woord is aan burgers

Wie weten er beter wat er in hun straat, buurt of wijk leeft dan Zwollenaren zelf? Niemand, en dat weet de gemeente als geen ander. Daarom ontvangen de inwoners van Zwolle aanstaande maandag een folder, waarin de gemeente hen uitdaagt om ideeën en plannen aan te dragen die het leven in hun buurt prettiger, veiliger en socialer maken. Het woord is aan de burgers!

Dagelijks houden ambtenaren en verschillende instellingen zoals TRAVERS, de Zwolse woningcorporaties, politie IJsselland, Stichting Welzijn Ouderen en maatschappelijk werk De Kern zich bezig met ontwikkelingen in de stad. Maar de gemeente en de instellingen zijn niet alleen verantwoordelijk voor gebeurtenissen in de stad. Ook bewoners kunnen initiatieven nemen om problemen op te lossen en nieuwe activiteiten te organiseren in hun directe woonomgeving. De gemeente heeft geld gereserveerd om eventueel mee te betalen aan het realiseren van deze ideeën; de zogenoemde beïnvloedbare middelen.

Spelregels
Er is niet overal geld voor beschikbaar. Ideeën die in aanmerking komen voor financiering moeten draagvlak hebben in de buurt, een publiek belang dienen en eenmalig zijn. Boven moet het plan passen binnen het algemene beleid en moet er een (financiële of materiële) bijdrage zijn van bewoners en/of andere organisaties.

Experiment wijkbudgetten
In juni start de gemeente het experiment met wijkbudgetten, het eventuele vervolg op de beïnvloedbare middelen. Het experiment wordt georganiseerd in Assendorp en drie buurten in Zwolle Zuid. Bewoners in deze gebieden kunnen opdrachtgever worden van concrete projecten die zij bedenken èn ook zelf uitvoeren. De gemeente en instellingen helpen daarbij een handje, financieel of middels begeleiding (uren). Wanneer het experiment succesvol blijkt, voert de gemeente mogelijk in alle Zwolse wijken de wijkbudgetten in.

Verspreiding folder
Bewoners vinden de folder aanstaande maandag in het huis-aan-huisblad De Swollenaer. Mensen met een nee/nee-sticker ontvangen de folder niet, daarom is hij ook verkrijgbaar in het Informatiecentrum Gemeente Zwolle (zie link onderaan de pagina voor meer informatie).

Zie ook:
De folder "Kom maar op!"


---