Gemeente Woudenberg


Verzelfstandiging openbaar onderwijs

De gemeentebesturen van Baarn, Barneveld, Bunschoten, Nijkerk, Scherpenzeel, Soest en Woudenberg hebben het voornemen het bestuur van het openbaar primair onderwijs in hun gemeenten per 1 januari 2005 te verzelfstandigen. De stichting Openbaar Primair Onderwijs Eem-Vallei Educatief zal het bevoegd gezag worden van 14 basisscholen met 21 vestigingen. De stichting zal het primair onderwijs aan 2700 leerlingen verzorgen. Bij de stichting zullen ruim 260 medewerkers werkzaam zijn.

De gemeentebesturen hebben gezamenlijk een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren, waaruit blijkt dat de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in deze tijd wenselijk is. In de huidige situatie is het gemeentebestuur verantwoordelijk voor het gehele lokale onderwijsbeleid en is tevens het schoolbestuur van het openbaar onderwijs. Deze dubbelrol wordt door de gemeentebesturen als minder gewenst beschouwd. Met de bestuurlijke verzelfstandiging wordt het openbaar onderwijs nu in dezelfde positie geplaatst als het bijzonder onderwijs.

Op 24 juni 2004 zal de gemeenteraad over dit voornemen vergaderen. Indien de raad tot verzelfstandiging besluit dan zal de overdracht van de bestuurlijke taken naar de nieuwe stichting plaatsvinden per 1 januari 2005.
Laatst gewijzigd op 14/05/2004