Politie Flevoland

Groep minderjarigen aangehouden na vernielingen

Almere 14-05-2004 - Zestien jongens in de leeftijd van acht tot vijftien jaar zijn de afgelopen weken aangehouden door de politie in verband met 27 zaken. Na meldingen van vernielingen in Almere Buiten bleek, dat de jongens zich in verschillende groepjes schuldig hadden gemaakt aan diverse vernielingen, waaronder het slopen van bushokjes en bouwmaterialen, het ingooien van ramen van scholen en andere openbare gebouwen en brandstichting in de Winkel van Sinkel.

De vernielingen vonden vooral plaats in de Molenbuurt en het centrum, waar de meeste jongens zelf vandaan kwamen. Eén jongetje was afkomstig uit Amsterdam. Hij bekende het gooien van een steen door een raam van een rijdende bus. De zaak kwam aan het rollen toen de politie een 12-jarig jongetje aanhield, dat banden van een auto had lek gestoken. Hij bekende dat hij met een aantal vriendjes uit de buurt nog meer vernielingen had gepleegd.

Reclassering

Vanaf februari kwamen de eerste aangiftes binnen van zaken, die later met deze groep in verband gebracht konden worden. Twee jongens van twaalf jaar zijn na hun aanhouding korte tijd in bewaring gesteld voor verhoor. Deze jongens en twee anderen zijn nu onder begeleiding van de jeugdreclassering in afwachting van de beslissing van justitie.

Schade

Een aantal jongens krijgt vermoedelijk een Halt-straf, als ze voor de eerste keer een delict begaan hebben en de schade minder dan 700 euro bedraagt. Drie jongetjes komen in aanmerking voor Stop, omdat zij jonger dan twaalf jaar zijn. De verzekering zal in elk geval de schade die is aangericht door de jongetjes onder de veertien jaar, verhalen op de ouders.

Aangifte

Overigens bekenden de jongens ook zaken, waarvan geen aangifte was gedaan. Het betrof hier met name vernielingen van brievenbussen, autos en diefstal van een bromfiets. Het onderzoek wordt deze week afgerond en overgedragen aan justitie.

Mensen die - los van deze zaak - aangifte willen doen van diefstal of vernieling van hun bezittingen, kunnen dat doen aan het bureau of via internet op www.politie.nl.