Gemeente Nijmegen

De heer dr. J.M.J. Dony (64) Officier in de Orde van Oranje Nassau

Sinds 1973 zet Julien Dony zich in voor de gynaecologie/verloskunde van het UMC St. Radboud. Voor zijn inzet krijgt Dony een koninklijke onderscheiding. Hij wordt op 14 mei Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Julien Dony is in 1973 benoemd tot staflid van de kliniek voor Obstetrie en Gynaecologie van het UMC St. Radboud. Hij wordt gezien als de pionier op het terrein van de seksuologie.

Hij heeft veel betekend voor de seksuele emancipatie van de vrouw doordat hij problemen op het gebied van seksualiteit bespreekbaar heeft gemaakt en opgelost. Hij is onder meer betrokken geweest bij het operatief creëren van een neo-vagina bij die vrouwen die zonder vagina zijn geboren.

Dony heeft grote didactische vaardigheden. Hij heeft deelgenomen aan diverse landelijke opleidingscommissies. In 1983 heeft hij een pioniersrol vervuld bij het opzetten van landelijk cursorisch onderwijs aan alle in Nederland in opleiding zijnde assisten-gynaecologen.

In een tijd dat dit nog ongebruikelijk was, is Dony begonnen met interdisciplinaire samenwerking onder meer met chirurg Kuiper op het terrein van het herstel van oude totaalrupturen bij vrouwen die een traumatische bevalling hebben doorgemaakt. Ook heeft hij samengewerkt met plastisch chirurgen bij reconstructieve vulvachirurgie.

Hij was voortrekker bij het ontwikkelen van inzichten en operatieve vaardigheden aangaande de verzakkings- en incontinentieproblematiek. Door zijn expertise op het gebied van de bekkenbodem worden patiënten uit het gehele land naar hem doorverwezen.

Ter gelegenheid van zijn afscheid als chef de clinique Gynaecologie/Verloskunde van het UMC St. Radboud reikt loco-burgemeester drs. P.J.J. Lucassen de versierselen uit aan Julien Dony. Dit gebeurt om 16.30 uur in de Lammers collegezaal, Geert Grooteplein 21 te Nijmegen.