Raad voor de Journalistiek

Vrijdag 14 mei 2004

13.30 uur
Klacht van Werkgroep Jomanda naar Noord Nederland en Jomanda tegen Dagblad van het Noorden inzake het commentaar "Kwakzalvers". Volgens klagers wordt Jomanda er ten onrechte van beschuldigd dat zij Sylvia Millecam de dood heeft ingejaagd. Daarnaast bevat de publicatie feitelijke onjuistheden, aldus klagers.

14.15 uur
Klacht van Regiopolitie Drenthe tegen I. van der Valk (MOTO 73) betreffende berichtgeving over diefstal van motoren. Klaagster stelt dat verweerder afspraken heeft geschonden door de concepttekst aan te vullen, nadat deze door klaagster was geaccordeerd. Bovendien heeft verweerder onzorgvuldig gehandeld door delen van een proces-verbaal af te drukken, aldus klaagster. Volgens haar had verweerder - als oud-politieman - kunnen weten dat een medewerker van klaagster die informatie niet had mogen verstrekken en heeft hij voor publicatie van die informatie geen toestemming gekregen.

15.00 uur
Klacht van drs. A.F.A. van Drie tegen L. Kortekaas, F. van Lookeren Campagne, L. van der Velde en de Haagsche Courant. Verweerders hebben in een aantal artikelen bericht over klaagster, de overdracht van haar tandartsenpraktijk in Nederland en haar werkzaamheden in Engeland. Volgens klaagster hebben verweerders daarbij ten onrechte nagelaten wederhoor toe te passen. Zij voelt zich door de publicaties ernstig aangetast in haar goede naam en eer.

15.45 uur
Klacht van Ch.L. Geerts tegen Zembla met betrekking tot de uitzending "X-dossiers" van 18 maart jl. Volgens klager wordt hij in de uitzending en op de website ten onrechte in verband gebracht met onoorbare praktijken. Verweerder heeft ten onrechte nagelaten de beschuldigingen te verifiëren en een weerwoord te vragen, aldus klager.

In het eerste halfjaar van 2004 zijn verder zittingen gepland op 3 en 25 juni. Nadere informatie over de klachten die tijdens een zitting mondeling worden behandeld, volgt ongeveer een week voor de zitting. Wijzigingen worden voorbehouden.

Wanneer u bij de behandeling van een klacht aanwezig wilt zijn, verzoeken wij u dit van tevoren te melden bij het secretariaat: p/a Joh. Vermeerstraat 22 - 1071 DR AMSTERDAM - Tel: 020-6735727 - Fax: 020-6799065 - E-mail: raad@rvdj.nl - Website: www.rvdj.nl