Betuweroute Internet site

persbericht 'Betuweroute heft laatste stremming A15 op!'

14 Mei 2004

Vandaag is een einde gekomen aan de allerlaatste stremming op de A15 veroorzaakt door de Betuweroute. Hiermee zijn alle 50 klussen op de A15, uitgevoerd door de Projectorganisatie Betuweroute, afgerond.

De Projectorganisatie Betuweroute is de afgelopen jaren, tegelijkertijd met de bouw van de Betuweroute, op zon 50 plekken op de A15 aan het werk geweest. Alle kruisende wegen zijn over de Betuweroute heen gebouwd. Een groot aan kruisende wegen met de A15 zijn direct meegenomen en over of onder de A15 gelegd. Veel bestaande kruisingen moesten hiervoor grondig worden aangepakt. Dit werk ging gepaard met tijdelijke verkeersmaatregelen zoals tijdelijke afsluitingen van op- en afritten en tijdelijke wegversmallingen. Vandaag is er een einde gekomen aan dit oponthoud voor de weggebruikers van de A15. De laatste stremming bevond zich vlak bij de afslag Meteren.

Al was het voor de weggebruikers soms moeilijk te herkennen, de aanleg van de Betuweroute brengt zeker voordelen met zich mee voor de weggebruikers. Zo is niet alleen de A15 op een aantal plaatsen vernieuwd ook de lokale bereikbaarheid is in een groot aantal gevallen verbeterd. Een sprekend voorbeeld is de nieuwe aansluiting op de A15 bij Geldermalsen. Dit is gunstig voor de lokale doorstroming en bedrijvigheid. Een ander voorbeeld is de industrieweg bij de gemeente Tiel. Hier zijn Tiel en haar bedrijventerreinen beter en veiliger bereikbaar.

Om goederentreinen vanaf 2007 veilig en ongehinderd door te kunnen laten rijden, zitten er géén spoorwegovergangen in de Betuweroute. Geen enkele lokale weg kruist de Betuweroute gelijkvloers. Een aantal gemeenten langs het tracé heeft samen met de Projectorganisatie de mogelijkheid aangegrepen om oude knelpunten in het verkeer op te lossen en lokale bereikbaarheid te verbeteren. Uiteraard is al dit werk in nauw overleg met Rijkswaterstaat uitgevoerd. Al het werk wat nu nog wordt uitgevoerd op de A15 valt weer onder de verantwoordelijkheid Rijkswaterstaat.