Partij van de Arbeid

15-05-2004

Meningen: Burgerlijke ongehoorzaamheid bij uitzetting asielzoekers geoorloofd!

Minister Verdonk krijgt niet alle medewerking bij haar uitzetbeleid. Gemeenten liggen dwars als het gaat om het ombouwen van hun centra tot vertrekcentra. Daarnaast hebben diverse kopstukken tot burgerlijke ongehoorzaamheid opgeroepen. Pronk, Koole en diverse burgemeesters accepteren het hardvochtige beleid niet. Maar dit is toch het beleid dat we wilden?

Tjalling Halbertsma, oud-fractievoorzitter van de Pvda in Amsterdam: Burgerlijke ongehoorzaamheid is nog niet nodig. Burgemeesters hebben de bevoegdheid om met een beroep op de openbare orde niet mede te werken aan het uitzetten van mensen die helemaal niet terug kúnnen, en derhalve anders zouden gaan rondzwerven."

John Goring, fractielid voor de VVD in Amsterdam: 'Burgerlijke ongehoorzaamheid is simpelweg ongeoorloofd. Dit land wordt volstrekt onbestuurbaar als lagere overheden en 'kopstukken' oproepen tot het dwarsbomen van besluiten uit Den Haag. Wie oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid verliest elk gezag om daarna van burgers te verlangen dat ze zich wèl aan wet- en regelgeving houden. Immers: burgers hebben daarna het volste recht om - in navolging van de 'kopstukken' - dan maar lekker zelf uit te maken of ze zich wel of niet aan wet- en regelgeving houden. Dit is een uiterst gevaarlijk precedent waar een echte democraat geen aanleiding toe geeft. Stel je voor het gemak eens voor dat extreem rechts - met dank aan het door de 'kopstukken' geschapen precedent - zich van dezelfde strijdmethode zou bedienen. Dan zijn de rapen echt gaar. Ik neem namelijk aan dat het niet uit te leggen valt waarom zij niet hetzelfde zouden mogen doen als de 'kopstukken'. Of gaan we dan ineens selectief verontwaardigd lopen wezen en hen dat recht ontzeggen'?

Lennart Booij, ondernemer, televisiemaker:
Burgerlijke verantwoordelijkheid is zoals het woord zegt voorbehouden aan burgers. Dus mensen die asielzoekers opvangen en laten onderduiken verwijt ik niets. De krokodillentranen van menig CDA-wethouder vind ik daarentegen te gek voor woorden. Zowel de CDA-fractie als het CDA-congres gingen door de knieën en steunden het kabinetsbeleid volop. Ik heb dan ook geen begrip voor hun achterhoedegevecht. Wat Ruud Koole deed ging elke norm te boven, zijn oproep was hypocriet, mede door PvdA beleid tot stand gekomen maatregelen (Cohen) hebben tot de huidige dubbelhartige situatie geleid. Een algemeen generaal pardon daarentegen was op zijn plaats geweest, Fortuijn stelde het voor, maar werd toentertijd mede door de PvdA uitgehoond. We moeten nu op onze blaren zitten.

Later meer...

Marcel Duyvestijn